Fáy Ferenc:Az írást egyszer megtalálják

Valljuk be őszintén:Fáy Ferenc neve a magyar átlagolvasó előtt ismeretlen. Pedig Márai Sándor kora legnagyobb költőjének nevezte őt,illik tehát,hogy megismerkedjünk köteteivel. Fáy a Horty-rendszer idején katonatiszt volt,az 1945 utáni kommunista rendszertől kapott börtönt,internálást.  Az ÁVO börtőneiben megkínozzák,a kórházból megszökik. Jugoszlávia,Olaszország,végül Kanada az emigráció rögös útja.Az írást egyszer megtalálják című könyv 1959-ben jelent meg,már Kanadában.

Az írást egyszer megtalálják című könyvből egy sok veszedelmet túlélt,érett férfi alkotói portréja bontakozik ki. Nincs felszínes optimizmus,van viszont megpróbáltatásokból fakadó erő,hűség,és elképesztő költői tehetség. 

Fáy Ferenc verseinek egyik leggyakoribb témája Istennel való személyes közösség megteremtése,illetve ezen közösség időlegessége,illékonysága. Fáy határozottan elítéli a szertartáskodó vallásosság kultuszát (Virágvasárnap;Vasárnap),valamint az üzleties kereszténykedést,Isten Fia áruvá vagy dísszé lefokozását (Karácsony a Market-téren). A költő fizikai közelséget teremt a kegyelmes,szerető és megbocsátó Istennel( Csak a kabátod csücskét),van eset hogy Isten még az ágy szélére is leül,hogy beszélgessen szegény hívével (Imádság).Az is megtörténik,hogy a költő megtalálja,aztán ismét elveszíti Istent(Niagara-Falsson).

Másik jellemző gondolatkör-ez részben az emigrációs léthelyzetből fakad-a magyarság,a történelmi sors,az akkori közelmúlt eseményei,középpontban az 1956-os forradalommal és szabadságharccal. Az Otthoni hír tavaszról c.versben a költő egy új,boldog Márciusban reménykedik. A Hazátlan esti játékban a messzi idegenbe szakadt emigráns álmodja vissza hazáját,ifjúkorát. A Tempora mutantur...a világ és benne Magyarország 1945.utáni történetét tekinti át,ironikus és tragikus életérzéssel. Az Új lázadás előtt c.költemény attól óvja a magyarságot,hogy zavaros,bizonytalan kimenetelű politikai akciókba kezdjen. A Készülünk haza pedig az emigránsokhoz szól:mert a hazatérés lehetőségét meg is kell ám érni. Nem vérezhetnek el a magyarság legjobbjai még azelőtt,hogy lehetőséget kaptak volna tehetségük és bátorságuk bizonyítására. 

Talán apróságnak tűnhet az előzőekhez képest,de van ebben a kötetben néhány egészen kitűnő tájleíró költemény (Alkonyi képek,Őszi séta,Téli vers). A táj eleven,mintegy magába olvasztja az embert. Kívűlről szemlélő nem lehetünk:a tájban benne kell élni,a fény részévé kell válnunk,s sugároznunk kell nekünk magunknak is.

Fáy Ferenc verseinek további jellemző témája a szó. Az írás,a szöveg,a vers. Ezáltal hagy az ember maradandó emléket maga után,ezáltal őrizheti meg magyarságát a távolban is. Az Őrizd a szót vagy éppen a címadó vers,Az írást egyszer megtalálják,a huszadik századi magyar irodalom remekművei közé tartoznak. Talán eljön egyszer az az idő,mikor fiataljaink is megismerkednek ezekkel a nagyszerű költeményekkel-mondjuk,iskolai tanulmányaik során.

Fáy Ferenc rendkívűl sokoldalú,kissé elcsépelt kifejezéssel:komplex világlátású költő. Magabiztosan mozog a különböző versformák között. Szereti a rímet,nagyon eredeti és ötletes rímei vannak,de a rímelés sosem válik öncéllá. Szervesen illeszkednek a versekbe a sorvégi,olykor sorközepi összecsengések. 

Ezt a mondatot kissé félve írom le,nem biztos,hogy tetszene a költőnek:Fáy Ferenc ötvözte a nyugatos hagyományokat a népi irodalom hagyományaival. Nagyon érdekes,izgalmas költő,könyveit az irodalom minden barátjának szívből ajánljuk.

Dinnyés József,a Daltulajdonos,nagyon izgalmas CD-t készített Fáy Ferenc énekelt verseiből. A címe:Mondjátok el.

A CD-Dinnyés József  sok más alkotásávál együtt-megvásárolható az alábbi webáruházban:bolthely.hu/dalok


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása