Nyirkos Tamás:Politikai teológiák.A demokráciától az ökológiáig

 Első pillantásra megdöbbentően hat a könyv címe:azt kérdezhetjük,hogyan kerül egymás mellé a politika és a teológia?És miért teológia a demokrácia?Pedig Nyirkos Tamás könyvéből kiderül,hogy már az 1930-as évek európai és amerikai politikatudósai,elemzői is felfedeztek bizonyos hasonlóságot a politikum és a keresztény vallás között.

Pontosabban-s ez Nyirkos Tamás kitűnő könyvének alaptétetele-a modern kor embere egyre kevésbé hisz a keresztény Isten mindenhatóságában és mindenütt-jelenvalóságában. A hite,mint olyan,viszont megmaradt,ezért aztán Isten helyett ember alkotta eszmékben,politikai és társadalmi gyakorlatokban kezdett hinni. Mindez fordítva is igaz:a politika-és társadalomelmélet formálói, az azóta is sokat idézett alapművek szerzői maguk is gyakran használtak vallásos nyelvezetet. Szerző e vonatkozásban kiemeli Alexis de Tocqueville-t és Karl Marxot. 

Milyen eszmékről beszélünk itt? A Rousseau-féle népszuverenitás erősen emlékeztet az isteni szuverenitásra. Adam Smith sem volt a szabadpiac apostola,inkább óvta a világot a szabadkereskedelemtől és attól,hogy kereskedőknek politikai hatalmat juttassanak. Marx a történelmi szükségszerűségről írt,amely történelemnek majd a proletariátus forradalma vet véget,ez erősen emlékeztet a keresztény eszkatalógiára,csakúgy,mint a Fukuyama áltál megfogalmazott "történelem vége". De Nyirkos Tamás szerint a demokrácia is hiten alapuló fogalom,hiszen az a "nép",akinek uralkodni kellene ebben az uralmi formában,nem létezik. Nem beszélhetünk egységes népről sem az északi félteke fejlett országaiban,sem a déli féltekén. Mint ahogy ahhoz is hit kell,hogy elhiggyük az ún. mély-ökológia álláspontját,miszerint volt egyszer a Természetben egy harmónia,és ezt a harmóniát az ember felborította. 

Nyirkos Tamás tehát nem mást tesz,könyvében,mint a teológia felől közelítve újraértelmezi a pilitikatudomány,a közgazdaságtan és az ökológia klasszikusait.Azt gondolom,a kísérlet sikerült. Hogy ezt honnan tudom?Visszagondolok a kommunizmus időszakára,azokra az emberekre,akik hittek a marxiznusban. Nem igazáb ismerték,nem olvasták végig a huszonvalahány kötetes Marx-összest,csak az alapokat tudták,de azért hittek benne. Mint ahogy sok demokrata is hisz a demokráciában,anélkül,hogy politikatudományi kurzusokon vett volna részt. Számomra tehát a politikai-társadalmi gyakorlat bizonyítja,hogy Nyirkos Tamásnak igaza van. 

A Politikai teológiák címü könyvet tehát nyugodt szívvel ajánlom minden politológusnak,történésznek,teológusnak. De különösen ajánlom az írott sajtó és az elektronikus média munkatársainak. Nem akarom őket megsérteni,de többségükre ráfér,hogy elolvassanak egy ilyen könyvet. Néhány dolgot egészen másképp fognak látni. 

Typotex/Pázmány Péter Katolikus Egyetem,2018. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása