Szőnyi Szilárd(szerk.):Isten fizesse meg!

 A Szőnyi Szilárd által szerkesztett könyvsorozat Isten fizesse meg!című kötetében keresztény hitű ismert emberek mondják el véleményüket pénzről,gazdagságról,munkáról,vezetésről-olyan dolgokról,melyen az evilági létünk,boldogulásunk alapul.Az alapkérdés az,hogyan egyeztethető össze a keresztény hit az anyagi,üzleti sikerrel. Nagyon érdekes az a sokféle megközelítés,ahogyan ezt a rendkívül összetett problémát a könyvben megszólaltatott ismert személyiségek kezelik.

Kezdjük mindjárt Böjte Csaba atyával,akinek Dévai Szent Ferenc Alapítványa több száz árvaházat működtet!Böjte atya szerint a 21.század emberének legnagyobb problémája a túlzott jólét. Sokat fogyasztunk,sokat eszünk,vásárolunk,túl fontos a saját kényelmünk,miközben emberek millióinak semmije sincs. Sok esetben a vagyont használjuk szeretetpótléknak. Hernádi Zsolt az egyházra,mint a"jó"intézményrendszerére hívja fel a figyelmet. Schumiczky András,a keresztény üzletembereket tómörítő ÉrMe egyesület vezetője nagyon fontos dolgot tanít (29.o.):a növekedés nem egyenlő a fejlődéssel. A kapitalizmus rendszere ugyanis véges tényezőkből áll össze,tehát nem lehet végtelen a növekedése. Csák János az Imago Dei elvére hívja fel az Olvasó figyelmét. Isten a maga képére teremtette az embert,s ezt akkor is figyelembe kell venni,ha konfliktusba kerülsz valakivel. F.Nagy Angéla,Örkény István özvegye bemutatja nekünk a túlélés receptjét,azt,hogy semmilyen munkától nem kell félni. Alotti Nasri szívsebész nem fogad el hálapénzt,ezért aztán a magyar egészségügyi intézményrendszer kiközösítette. De mindvégig hitt Istenben. Lukács Ernő és Csath Julianna húsz gyermeket neveltek fel,mindig az volt a legfontosabb,hogy a munka szeretetére nevelték őket. 

Egy ilyen rövid könyvajánlóban nincs arra mód,hogy minddn példaképtől idézzünk. Csak azt akartam érzékeltetni,hogy az Isten fizesse meg!c.könyvben olyan emberek beszélnek életükről,életfilozófiájukról,akiktől tanulni lehet. Márpedig ebben az értékzavaros világban jólesik a szívnek,ha olyan emberek szavát hallja,akik tettekkel is bizonyították a hagyományos életelvek életképességét. Nagyon jó könyvet alkottak Szőnyi Szilárd és munkatársai,mindenkinek szívből ajánljuk. 

Heti Válasz Lap-és Könyvkiadó Kft,2013. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása