Nényei Pál:Az irodalom visszavág 1.Léda tojásaitól az Aranyszamárig

 Nagyon nehéz,de nemes feladatra vállalkozik az,aki mai tizenéveseknek irodalomtörténetet kíván közvetíteni. Nényei Pál:Az irodalom visszavág című könyvének első kötetében,mely a Léda tojásaitól az Aranyszamárig alcímet viseli,kitűnően megoldotta ezt a feladatot. Ókori irodalomról beszél élményszerűen,humorral telítve,közel hozva a több ezer éve alkotó görög és római alkotókat a mai tizenévesekhez. Szólva a jó tanulókhoz éppúgy,mint a rossz tanulókhoz. 

A legfontosabb kérdésben,az irodalomhoz való hozzáállás ügyében Nényei Pál olyan gondolatokat oszt meg velünk,melyeket valamennyi gimnáziumi magyartanárnak meg kellene osztani tanítványaival. Aztán:Megtudhatjuk,miért ne kezeljük le az ősi népek mitologikus gondolkodását,s eltöprenghetünk azon,mi következik a mai racionális kor után. A Bibliát is másképp fogjuk olvasni,ha áttanulmányoztuk a Szerző ide vonatkozó sorait. Igazi utazást teszünk a homéroszi eposzok világába,s megértjük,miért szerepel annyi vak ember a görög irodalmi alkotásokban. Megismerkedünk a legtöbb diák által rettegett antik versformákkal,s számtalan példán,köztük kortársakon is,tanulmányozhatjuk ezen formák továbbélését,virulenciáját. Részletesen kielemezzük Anakreón viszonyulását a fizikai elöregedéshez,vagy éppen Antigoné és Iszméné párbeszédét. Hogy kicsit továbblépjünk a történelemben,megismerünk művészeti és politikai triászokat (és Haydn nem volt iparos!). Nényei Pál a görög és római irodalom közötti legfontosabb különbséget abban látja,hogy utóbbi nem az idealista filozófia talajából sarjadt ki. Ezt bizonyítja-Nényei szerint-a történetírás népszerűsége az ókori Rómában. Ám,ha tényleg annyira "evilági"volt a római irodalom,akkor Catullus Attisa ebbe a narratívába hogyan fér bele?Egyébként nekem nagyon tetszik,ahogy éppen Catullusnál megismerkedünk az ÉS kompromisszumképtelenségével,az antinomikus gondolkodással. Az aranyszamár című ókori klasszikus elemzése igazán remek. 

Ennek a rendhagyó irodalomkönyvnek legnagyobb érdeme az,hogy a "régit"nem elszigetelten tárgyalja,hanem igyekszik azt a "maihoz" közelíteni. Legjobb példa erre a hexametereket tárgyaló szövegrész. Olyan mondatról derül ki,hogy hexameter,amit mindnyájan naponta látunk. Nényei Pál látásmódja,modernsége arra predesztinálja könyvét,hogy sikeres legyen. Hogy középiskolások megszeressék általa az irodalmat. Nagyon szurkolok azért,hogy ez így is legyen. 

Pozsonyi Pagony Kft,Tilos az Á könyvek,2015



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása