Salát Gergely-Szilágyi Zsolt(szerk.):Kulturális hagyomány a modern Kelet-ázsiai államban

 Mindannyian tudjuk,hogy Kelet-Ázsia országai az utóbbi évtizedekben szédületes gazdasági fejlődésen mentek keresztül. Ám kevéssé ismerjük ezen államok kulturális tradícióit,történelmi tapasztalatait. A Salát Gergely és Szilágyi Zsolt által szerkesztett Kulturális hagyomány a modern Kelet-ázsiai államban című könyv hozzásegít bennünket ahhoz,hogy jobban lássuk a gazdasági fejlődés hátterét,kulturális és történelmi előzményeit illetve hatásait. 

Megtudjuk,milyen nemzetépítési koncepciók születtek Kínában,s hogy miért akkora jelentőségű egy Konfuciusz-szobor felállítása Peking legnagyobb terén-majd onnan való gyors eltüntetése. Kissé meglepődhetünk azon,milyen erős még a kínai középosztály körében is a maoista hagyomány,az egyenlőség kultusza.Megismerkedünk a mitologikus Három Császárral és Öt császárral,köztük a híres-neves Tűz Császárával. Eric X.Li tanulmányát elemezve pedig átgondoljuk,hogyan is látja és láttatja saját országát a mai kínai elit. Az a kínai elit,melybe a 21.század első évtizede óta beletartozik a magánvállalatok vezetősége is,amely,mint kiderül,nem feltétlenül reformpárti. Bekukucskálunk a tradicionális kínai színház,a xiqu kulisszái mögé,s döbbenten tapasztaljuk,milyen kultúrpolitikai nehézségek támadnak akkor,ha ezeket a színdarabokat a nyugati világban kívánják előadni. Megtanuljuk értelmezni Zhai Yongming költőnő verseit,majd egy kézirat nyomán megismerkedünk egy kínai nemzeti kisebbség,a sibék történelmével és kultúrájával.

Az utóbbi évtizedben India gazdasága gyorsabban növekszik,mint Kínáé. Vajon mennyiben járul ehhez hozzá a külföldön vendégmunkásként dolgozó indiaiak hazautalt pénze?Mi a különbség a két nagy párt,az INC és a BJP nemzet-koncepciója között? Miért nem mos kedden és csütörtökön hajat az indiai üzletember?Miért nem zavarják el a gyíkot,ha betévedt a házba?És miért nem vásárol semmit egy férfi,ha viszket a bal keze?Ezekre a kérdésekre is választ kapunk ebből a nagyszerű könyvből. Mint ahogy elgondolkodunk azon,hogyan lehet kormányozni egy több,mint 5000 szigetből álló országot,vagy hogy szívesen lennénk-e katonák a Fülöp-szigeteken. Vagy elmerülhetünk a japán császári ház számunkra kissé furcsa utódlási kérdéseiben. 

Salát Gergely és Szilágyi Zsolt nagyon színvonalas tanulmánykötetet állított össze. Azoknak ajánljuk a Kulturális hagyomány a modern Kelet-ázsiai államban c.könyvet-akik behatóbban érdeklődnek a téma illetve a térség iránt. Az ő könyvespolcukról viszont nem hiányozhat ez a könyv.

MTA BTK Néprajztudományi Intézet-L'Harmattan Kiadó,2016

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása