Földes György:Az eladósodás politikatörténete 1957-1986

 Földes György kitűnő könyve arról szól,hogyan reagáltak az MSZMP vezetői és szakértői a magyar gazdaság egyik legnagyobb,a történelmünkben Kádár-korszaknak nevezett évtizedeket meghatározó problémájára:az eladósodásra.

Amint az Az eladósodás politikatörténete 1957-1986.című könyvből kiderül,az MSZMP vezetése egyáltalán nem volt közgazdasági dilettánsok csapata. Magyarország vezetői nagyon is tisztában voltak azzal,hová vezet a hitelek tötlesztése hitelből. De nem láttak más megoldást...

Merthogy az 1957-et követő néhány évben minden rendben volt. Kádár János és kormánya jelentős külföldi segítséget kapott,ráadásul a világgazdasági folyamatok is kedvezően alakultak. Magyarország vezetése felvázolta az életszínvonal-növekedés politikáját,ebből nem tudtak és nem akartak engedni jottányit sem. Márpedig az 1960-as évektől ehhez gazdasági modernizáció kellett,ehhez pedig dollár kellett. Megindult hazánk eladósodása a Nyugat felé. Az 1968-as új gazdasági mechanizmus egyik célja éppen az volt,hogx nőjón hazánk "tőkés exportja",ahogy akkor nevezték. 

Nagyon érdekes dolog derül ki Földes György könyvéből az 1972-73-as világgazdasági válság és a magyar eladósodás összefüggéseiről. Azt hihetnénk,hogy a kedvezőtlen nemzetközi helyzet hátrányosan befolyásolta hazánk hitelfelvételi lehetőségeit. Hát nem. Nyugat továbbra is adta a hitelt Magyarországnak. A vezetés pedig,nem akarván,hogy a lakosság megérezze az életszínvonalbeli visszaesést,szorgalmasan kihasználta a lehetőséget.

Az iskolában úgy tanítják,Magyarországot a hetvenes évekbeli krízis juttatta a Világbank és az IMF karjaiba. Az eladósodás politikatörténete c.könyvből kiderūl,hogy ez sem igaz. Az MSZMP vezetése már az 1960-as években kacsingatott e két szervezet felé,csakhát meg kellett küzdeni a Szovjetunió ellenkezésével. Aztán,amikor már csak két hétre való devizatartalék maradt,a szovjetek jóindulatának keresésénél erősebbnek bizonyult a túlélési ösztön. Magyarország csatlakozott a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez. Csakhogy elmulasztotta azt a feladatot,melyet a legsürgősebben végre kellett volna hajtania:a gazdaság szerkezetének modernizálását. Az életszínvonal-kompromisszumból Kádár nem akart engedni. Amikor aztán a Szovjetunióban Gorbacsov lett a pártfőtitkár,szinte első dolga volt,hogy elengedte a kelet-európai államok kezét. És ez már a rendszerváltás előzménye. 

Földes György könyve rendkívül kiegyensúlyozott,okos,mérlegelő,bemutatja a pro és kontra érveket. Nagyon adatgazdag,de ez nem megy az olvashatóság rovására. Az eladósodás politikatörténete 1957-1986 című kitűnő művet elsősorban közgazdászoknak,történészeknek,politológusoknak ajánljuk. 

Maecenas,1995.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása