Orvos-Tóth Noémi:Örökölt sors

 Alcím:Családi sebek és a gyógyulás útjai.

Azok az önismereti könyvek,melyeket eddig olvastunk,voltaképpen önmagunkba zártak. A depresszió,a pánikrohamok és minden egyéb pszichológiai probléma eredetét önmagunkban kellett,hogy keressük. Gyermekkori traumákban, valós időben alig észrevehető,későbbi éveinkben azonban óriási károkat okozó külső ingerekben,sőt,újabban a genetikában. Orvos-Tóth Noémi:Örökölt sors című,bestsellerré lett, rendhagyó és nagyszerű könyve egy teljesen más megközelítéssel ismertet meg bennünket,mégpedig a transzgenerációs szemlélettel.

Mert bizony,a dédnagymama többszöri megözvegyülése hatással lehet a mi házasságunkra is. Ha nagyszüleinket az 1950-es években,a kommunista diktatúra idején kitelepítették a Hortobágyra,magyarán:megfosztották vagyonától,elvettek tőlük mindent,amit addig elértek,az oka lehet mostani bizalmatlanságunknak,emberkerülésünknek,mindenféle hivatalos szervvel szembeni gyanakvásunknak. És tovább folytatva a sort:ha szüleink az 1960-as évek szexuális felszabadulásában voltak fiatalok,az oka lehet a mai fiatalok állhatatlanságának,a kitartás hiányának,az elkötelezettségtől való irtózásnak.

Az Orvos-Tóth Noémi által bemutatott transzgenerációs szemlélet szerint tehát a múlt bűnei átöröklődhetnek a következő generációkra.A kitűnő,a korábbiakhoz viszonyítva teljesen új megközelítéseket alkalmazó könyv olvastán bennem azért felmerül a kérdés:csak a bűn származik tovább?Mi a helyzet az ősök múltbéli erényeivel?Ha dédnagyapám háborús hős volt és váratlan manőverrel megmentette húsz bajtársa életét,akkor az én életemben is kódolva van a háborús hősiesség,mint magatartásforma? Ha egy asszony tizenöt gyermeket szült,akkor az utódai is nagycsaládos életre predesztináltak?Azért tetszik az Örökölt sors című könyv,mert folyamatosan gondolkodtat. És ösztönöz a saját személyes múltam tanulmányozására. 

Kulcslyuk Kiadó Kft.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása