Jurij Trifonov:Máglyafény

 Jurij Trifonov orosz író Máglyafény című könyvét azoknak ajánljuk,akik behatóbban érdeklődnek Oroszország és a Szovjetunió 20.századi története iránt.

Rendhagyó emlékirat ez,hiányos családi iratokból,elbeszélésekből,korabeli sajtóanyagokból írta meg Jurij Trifonov apja,Valentyin Trifonov élettörténetét.  Valentyin és Jevgenyij korán elveszítették édesapjukat. Már tizenévesen bekapcsolódtak a baloldali forradalmi mozgalomba. Az 1900-as évek elején röplapokat terjesztenek,verekednek a rivális csoportok tagjaival,tiszta szívükből gyűlölik a cári rendszert. Többször börtönbe zárják őket,brutális verésekben,kínzásokban van részük,de ez csak fokozza elszántságukat. Az 1905-ös forradalom bukása után szibériai számüzetésbe kerülnek,ahol találkoznak Szverdlovval,Sztálinnal is. Az 1917-es februári politikai változások után ismét Pétervárra kerülnek. Valentyin,az író apja a csendesebb,megfontoltabb,Jevgenyij a hevesebb természetű. A kommunista párt hierarchiájában Valentyin jut magasabbra:a Vörös Gárda-a Vörös Hadsereg elődje-intézőbizottságába is beválasztják. November 7.után is jelentős karriert fut be. Arról már csak Jurij refkexióiból tudunk,hogy 1937-ben,a tisztogatások során az idősebb Trifonov is a sztálini önkény áldozatául esik. 

Azért fontos ez a rendhagyó,két különböző elbeszélt időben zajló memoár,mert sokat megtudhatunk belőle az 1900-1925.közötti Oroszország,majd Szovjetunió életviszonyairól,az egyes kommunista vezetőkről,illetve a rengeteg kisebb- nagyobb baloldali csoportról. Mert sem az eszerek,sem a narodnyikok,sem a kommunisták nem voltak ám egységesek. Azonkívül az egyes emberek eszméi is alakultak,formálódtak,ahogy a történelem rásugárzott életükre. Nagyon fontos,a téma kutatói számára nélkülözhetetlen könyv a Máglyafény. Ajánljuk mindenkinek.

Magvető Könyvkiadó,1982.Fordította V.Tóth Erzsébet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása