Dr.Neal D.Barnard:Testünk egyensúlya

 A könyv alcíme:Új tudományos eredmények az étkezés,a hormonok és az egészség kapcsolatáról

Dr.Neal D.Barnard:Testünk egyensúlya című kónyve nem más,mint az orvostudomány legújabb eredményeiből,legfrisebb publikált kutatásaiból összeállitott,a korábbiakhoz képest teljesen új szemléletű válogatás. Nagyon sok kórképről és gyógymódról szó esik ebben a kitűnő könyvben,a petefészekráktól kezdve a prosztatarákon át a különféle mentális betegségekig. E rövid könyvajánló arra ad lehetőséget,hogy bizonyos,mindenki számára releváns általánosságokat közóljek,ezzel bíztatva a Kedves Látogatót a mű figyelmes elolvasására.

Legfontosabb tanulsága Dr.Neal D.Barnard könyvének az,hogy táplálkozásunk és életmódunk megváltoztatásával nemcsak a krónikus betegségek megelőzésében,de a már diagnosztizált betegség gyógyításában is aktívan közreműködhetünk. Barnard doktor szerint teljesen el kell hagynunk étkezésünkből az állati hozzávalókat (mindenféle természetes és feldolgozott húsokat,tejet,tojást),és kizárólag növényi tápanyagokon kellene élnünk. Az állati eredetű tej pl.veszélyes a nőkre,fogyasztása növeli a petefészekrák kockázatát,férfiak esetében pedig a prosztatarák kockázatát növeli jelentősen. A cukorbetegség kockázata is nő az állati eredetű termékek fogyasztásával,hiszen a rossz zsírok az izmokba és más fontos sejtekbe vándorolnak,ezek a sejtek aztán nem vesznek fel több glükózt,így az a vérben marad. Az omega-3 zsírsavak bevitelével is érdemes vigyázni,mert a halak (ezek tartalmaznak legnagyobb arányban omega-3 zsírsavat) nagy része tele van higannyal. Állati termékek helyett együnk inkább bogyós gyümölcsöket,zöld leveles zöldségeket,káposztát,brokkolit,kelbimbót:ezek az ételek nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez,a krónikus betegségek kialakulásának megakadályozásához. Érdekes a szója kérdése:Magyarordzágon egyvidőben nagyon népszerű volt,aztán fordulat következett:e az 1990-es évektől már azt hirdette az  orvostudomány,hogy a szója rákkeltő. Dr.Barnard meggyőző,nagy mintákon végzett kutatásokkal igazolja,hogy a szója-és a belőle készült tej,tofu és sok egyéb finomság-igenis egészséges étel,nyugodtan fogyaszthatjuk.

A kötet második részében Lindsay S.Nixon egészséges ételreceptjei segítenek nekünk egészségünk megőrzésében. Van itt különleges hamburger,tajo,tofu,vegán joghurt,polenta,pizza,és sokminden más,többnyire az amerikai Olvasó ízléséhez és igényeihez szabva. Viszont az itt bemutatott ötleteket átmenthetjük az európai konyhákba is. Legyünk kreatívak!

Ajánljuk Dr.Neal D.Barnard:Testünk egyensúlya című kitűnő könyvét mindenkinek,aki szeretne többet tenni egészségéért. Legyen az beteg,orvos,vagy egészséges ember,aki szeretné elkerülni a betegséget. Mindenki rengeteget tanulhat belőle.

Kossuth Kiadó,2024.Fordította Dr.Kelemen László


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Debbie Danowski és Pedro Lazaro:Miért nem tudom abbahagyni az evést?

Tony Judt és Timothy Snyder:Gondolatok a 20.századról

David Carter:A világ lepkéi