Stefan Ahnhem:Mínusz 18

 Stefan Ahnhem a skandináv krimiirodalom egyik legnagyobb csillaga. Könyvei rendkívül dinamikusak, az az Olvasó érzése, mintha izgalmas bűnügyi filmet nézne. A cselekmény mindig sok szálon fut, hogy aztán ezek a szálak egyesüljenek. 

A Mínusz 18 főhőse Fabian Risk nyomozó és az a csapat, amelyben dolgozik. A nyomozócsoport alkoholproblémákkal küzdő főnöke, Astrid, egy szép reggleen éppen a munkahelyére siet, méghozzá józanul, amikor egy szemtelen luxusautós beleköt. Astridban feléled a zsaru, megpróbálja elkapni a szabálytalan autóst. Azonban az nem áll meg, lehajt a rakpartra, s minden előzmény nélkül belevezeti gépjárművét a folyóba. A rendőrségi búvárok próbálják megmenteni a sofőr életét, de túl késő. Az igazi meglepetés azonban akkor éri Astridot, Fabiant és a többieket, amikor megjön a boncolás eredménye. Kiderül- bár eleinte a nyomozók kételkedve fogadják- hogy az áldozatot ( aki nem mellékesen, egy ismert zenész és producer) halála előtt lefagyasztották, s több, mint egy hónapja halott. 
Felvetősik a kérdés: akkor ki vezette a gépjárművet?
És hogyan tűnt el, mikor a búvárok keresték? Kezdetben a nyomozók a legküönbözőbb szálakon próbálnak elindulni, a szerteágazó vizsgálat során bukkannak rá az áldozat személyi bankárára, aki azt állítja, pár napja találkozott az áldozattal, aki nemhogy nem volt halott, de nagyon is élt. Akkor hogy lehet, a boncolás szerint egy hónapja meghalt? Lehet, hogy mégis a boncolás téved?

Fabian magánélete válságosra fordul.Felesége, Sonja, úgy dönt, a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet festőművészi karrierjére. Első önálló kiállítására készül, ezért kapcsolatokat épít a szakmában, így ismerkedik össze egy amerikai műgyűjtő vel, aki nemcsak a képek, hanem Sonja személye iránt is érdeklődik. Már elő-előfodul, hogy az asszony nem is alszik otthon. Végül javasolja: költözzenek szét, a gyerekek maradjanak a nyomozónál. Sonja tisztában van azzal, hogy ővolt az, aki ezt a házasságot tönkretette, de annyira szerelmes Alexbe, az amerikai műgyűjtőbe, hogy mindent feláldozna érte. Fabian elképesztően elkeseredk. Bonyolítja a helyzetet, hogy az amerikai pasas potenciális áldozattá válik a szerteágazó bűnügyben. 

Hatalmas megrázkódtatás éri a csapatot, amikor egyik tagjuk önkezével véget vet életének. Ám a nyomozókból kibújik a hivatásuk, és átkutatják a kolléga lakását. Egy szobában rengeteg női parókát, női ruhákat találnak. Minden jel arra mutat, hogy a rendőrségen belül dolgozott évitezedekig valaki, aki szeretett nőként viselkedni. Hogy ennek mi köze lesz a bűntényhez? Hát, azt majd a Kedves Olvasó megtudja, ha elolvassa a Mínusz 18 című kitűnően megírt krimit.
A többbi skandináv krimihez viszonyítva Ahnhem könyve nem annyira borongós az a bizonyos " északi fátyol" hiányzik belőle. Viszont roppant mozgalmas, cselekményes, figyelni kell az Olvasónak, nehogy elveszítse valamelyik szálat. Stefan Ahnhem jó könyvet írt, a bűnügyi műfaj minden kedvelőjének ajánljuk. 

Anymus, Budapest, 2020. Fordította Erdődy Andrea

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása