Steve Brusatte:A dinoszauruszok tündöklése és bukása

 A könyv alcíme: Egy letűnt világ újraírt története
Steve Brusatte könyve véleményem szerint a legjobb munka, amit magyar nyelvű Olvasó dinoszaurusz-témában kézbe vehet. Legfrissebb kutatási eredmények, élményszerűen interpretálva, a paleontológia igazi remekműve.
Megismerkedünk a dinoszauruszok kutatásának történetével, portrészerűen látjuk magunk előtt a 19.századi hőskor nagy alakjait éppúgy, mint a jelenlegi, már-már legendás tudósokat,pl. Lü professzort. 
A dinoszauruszok tündöklése és bukása történeti rendben, a perm időszaktól indulva ismerteti a legendás hüllők törzsfejlődését. Képet kapunk azokról a földrajzi viszonyokról, amelyek között a dinoszauruszoknak életben kellet maradniuk, megismerkedünk a Pangea nevű óriáskontinenssel, annak szétszakadásával, s megtudjuk, hogy ez milyen következményekkel járt a hüllőkre nézve. Brusatte szerint a dinoszauruszok nem azonnal lettek a Föld királyai:volt kb. 30 millió év, amikor a puszta életben maradásért kellett megküzdeniük. Szerző leszámol azzal az idejétmúlt mítosszal, miszerint a dinók mind hatalmas testű, buta áűllatok lettek volna. A Tyrannosaurus rexek- különösen a faj idősebb példányai- például gyakran vadásztak csapatban, de megtaláljuk ezen érdekes állatok között a vadászat, a kommunikáció, a táplálkozás szinte minden módját. Voltak óriás termetű növényhabzsolók, apró ragadozók, talajról táplálkozók. A dögevés inkább csak kiegészítésképpen szerepelt az óriás őshüllők étlapján. Az, hogy mi módon váltak a dinoszauruszok a Föld királyaivá mintegy 150 millió éves időtartamra, Brusatte szerint pontosan ennek az elképesztő faj- és életmódbeligazdagságnak köszönhető. A hatalmas erdők szinte minden szintjén akadtak abból táplálkozó dinók, a talajtól egészen a lombkorona tetejéig. Megfértek egymás mellett. Persze, nem minden faj terjedt el mindenhol. A Tyrannosaurus rex például inkább csak a mai Észak-Amerika nyugati részén volt honos. 
Megfigyelhető ezen ősállatok körében is az izolációs hatás. Erdélyben például különleges fajok alakultak ki, melyek nem nőttek akkorára, mint Észak-Amerikai társaik. Erdély ugyanis a földtörténeti középkorban kiemelkedő szigetszerű földrajzi képződmény volt. Itt említhetjük meg, hogy van több magyar vonatkozása is a könyvnek:Brusatte részletesen tárgyalja például a kalandos életű, majdnem az albán királyi trónig jutó Nopcsa Ferenc báró erdélyi dinoszaurusz-kutatásait. 

Szerző e könyvében elfogadja, sőt, részletezi azt az elméletet, miszerint a dinoszauruszok azért haltak ki, mert egy kisbolygó vagy meteorit 150 millió évvel ezelőtt becsapódott a Földbe, a mai Yucatán-félsziget területén. Ám Brusatte hozzáteszi, hogy azért voltak előjelei annak, hogy lassan leáldozik a dinoszauruszok fénykora. Két olyan csoportnál is kimutatták a fajgazdagság, divatos szóval: biodiverzitás csökkenését, melyek meghatározók voltak a dinoszauruszok történetében. S hogy miért az emlősök kora következett utánuk? Az emlősök kicsik voltak, sok talajlakó volt közöttük, 

Brusatte szerint a dinoszauruszok nem haltak ki. Merthogy szerinte a ma élő madarak is dinoszauruszok, nem pusztán arról van szó,hogy közös az ősük. Szerző nagyon eredeti elméletet vázol fel a szárnyak eredetéről ( szerinte nem is repülésre tervezték, hanem a hatalmas állatok egymás közti kommunikációjára), s csak később vált a repülés hajtószerkezetévé. Egy elképesztő elmélet:már a jura időszak dínói között is akadtak tollasak! Sőt, egynémelyliknek egészen színes volt a tolla. És hogy továbbmenjünk: bizonyos kezdetleges repülési manőverekre már egyes jura kori dinók is képesek voltak! 
Attól tartok, ezekkel a nézetekkel a tudomnáyos közösség oszlopos tagjai még jó darabig vitatkozni fognak. Mindenesetre érdekes egy, a könyvekben ábrázolt barnás-zöldes árnyalatú világ helyett egy színes, tiritarka jurát és krétát elképzelni. 

Kinek ajánljuk ezt a könyvet? Jómagam minden középiskolással elolvastatnám, így tehát azt mondom: mindenkinek. A Dinoszauruszok tündöklése és bukása egyike a modern természettudomány ismeretterjesztő, egyúttal új felvetéseket is megfogalmazó könyveinek. 

Ford.: Főzs István és Vasvári Tamás
Park Könyvkiadó, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása