Mark Haddon:A kutya különös esete az éjszakában

 Mark Haddon könyve tipikusan az a könyv,amit mindig,mindenhol,ifjúsági és felnőtt korosztály számára szívből ajánlhatunk. A kutya különös esete az éjszakában bűnügyi történet köntösébe bújtatott,pszichológiai-társadalmi dráma.

A történet főhőse és egyben elbeszélője Christopher Boone,tizenöt éves fiú. Asperger-szindrómás,ami az autizmus egyik enyhébb válfaja. Nehezen,sőt egyáltalán nem ért az emberi érzelmek nyelvén,idegesíti a sárga szín,a tömeg,ha elmozdítják a szobájának bútorait,nyilvános helyeken gyakran földhöz vágja magát,ilyenkor kezelhetetlenné válik. Speciális iskolába jár,matematikából zseni,több százezres együtthatójú egyenleteket old meg,mert az megnyugtatja. Azt tervezi,hogy leteszi matekból az emelt szintű érettségit.Ebben édesapja mindvégig támogatja.

Egy nap Christopher észreveszi,hogy meggyilkolták a szomszéd kutyáját,Wellingtont. A felnőttek számára az áldozat csak egy kutya volt,de a fiú számára az állat élete ugyanolyan élet,mint az emberé. Elhatározza,hogy magánnyomozásba kezd,kideríti,ki volt a gyilkos. Apja próbálja megállítani Christophert,de a fiú nem tágít. Kérdezősködik a szomszédoknál,akik persze nem veszik ezt jó néven. Egyre nő a feszültség apa és fia között. Christopher úgy tudja,édesanyja meghalt,miután infarktust kapott,és két hétig feküdt kórházban. De valami nem stimmel itt sem. A tizenöt éves fiú magánnyomozása során aztán kiderül az igazság szegény Wellington haláláról,de kiderül sok más dolog is,s ezrkkel Christopher már nem tud egyedül megbirkózni.

Mark Haddon könyve remekmű. Nála jobban a világirodalomban még senki jobban,megértőbben és sokoldalúbban nem ábrázolta az Asperger-szindrómás emberek gondolkodását,összetett jellemét. De A kutya különös esete az éjszakában görbe tükröt tart a huszadik század végi brit társadalom elé is. Gondoljunk a kicsinyes,saját haragjába begubózott szomszédasszonyra!Vagy töprengjünk el azon a már-már ibseni élethazugságon,melyben a főhős és családja élt!Az is elemzésre méltó,ahogy a magányosan bolyongó Christopherhez viszonyulnak az emberek. Hihetetlenül érzékeny,lenyűgözően empatikus könyv,elképesztő eredeti cselekménnyel és fordulatokkal. Mindenkinek ajánljuk,sőt,ha rajtam múlna,kötelező olvasmánnyá tenném az általános iskola felső tagozatán vagy a középiskolákban. 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása