E.Girdo:A Szellemek völgyében

 E.Girdo,azaz Barsi Ödön,eredeti nevén Rodriguez Ödön,a két világháború közötti Magyarország kulturális életének ismert alakja volt. Színész,író,rendező,körülbelül 50 szórakoztató regénye jelent meg,különböző álneveken. 1948-ig dolgozhatott a rádiónál,abban az évben aztán,politikai okokból,nyugdíjazták-negyvenhat évesen. A Rákosi-rendszer bukásával aztán újra dolgozhatott,de erről majd egy másik könyvajánlónkban írunk.

A Szellemek völgyében című könyve (vagy inkább füzete...) igazi szórakoztató western,a Vadnyugati történetek sorozatban jelent meg 1989-ben. A Szellemek völgyében minden igényt kielégít,amire egy kalandkedvelő western-rajongó csak vágyhat:van benne lövöldözés,kocsmai verekedés,kincsvadászat,szerelem,vadnyugati pub,kártya,szóval:minden,ami e műfaj standard kelléke. E.Girdo,azaz Barsi Ödön elsőrangú "ponyvát"írt. 

És most jön egy kis spoiler,aki nem szereti,ne olvassa!A történet azzal kezdődik,hogy Roger,a fiatal cowboy és Blake,a nagytermetű,a környék védtelenjeit rendszeresen bántó Blake összeverekszik a kocsmában. Az ifjabb és fürgébb,jobb reflexekkel rendelkező Roger lesz a győztes. Fehér Felhő,az öreg indián,aki most Holm ezredesnél szolgál,csatlakozik Rogerhez. Az ezredes,akinek szép Patricia lánya igencsak felkelti a cowboy érdeklődését,megismerkedik a város új csillagával. Fehér Felhő meghal,de előtte még átad Rogernek egy félbevágott térképet,amelyen be van jelölve,hol őrzik az indiánok kincsét. A Szellemek völgyének valamelyik barlangjában,de a pontos meghatározáshoz kellene a térkép másik fele is...Holm ezredes expedíciót szervez a völgybe,de a kincset nem találják meg. Viszont veszélyes ellenfelük támad:Kingnél, a kocsma gátlástalan tulajdonosánál van a térkép másik fele. Roger megöli King több emberét,a kocsmáros bosszút esküszik felgyújtja Holm ezredes farmját. A döntő összecsapásra természetesen a Szellemek völgyében kerül sor,és meglepő eredménnyel zárul...

E.Girdo könyve nagyon izgalmas,feszes cselekményvezetésű történetet mond el. Ki másnak is ajánlhatnánk,mint Magyarország western-rajongóinak?

Népszava Kiadó Vállalat,1989.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása