Dragomán György:Oroszlánkórus

 Dragomán György megalkotta a 21.század magyar novellairodalmának ikonikus kötetét. A rendkívül változatos, különlegesen eredeti meseszövéssel írt történeteket a zene kapcsolja egybe. 
Hogy milyen zene? Mindenféle zene. Találkozunk itt a halálos betegen utolsó nagy számát előadni készülő pop-énekesnővel.Átérezhetjük egy nagypapának és unokájának bensőséges kapcsolatát, midőn a két érdemes férfiú mindenre bátor oroszlánkórust alkot. Csodálatos a rendhagyó karácsonyi szaloncukor-készítésről szóló történet, bár igazán csak az érti meg, aki élt vagy járt a Ceaucescu-korszak Romániájában. A szánkhoz kapjuk a kezünket, amikor megtudjuk, miért is mászik fel a kiskamasz fiú a tűzoltólétrán. Nem igazán értjük, nagypapa miért nem bírja az elektromos készülékeket, miért csak a gramofont szereti. Elgondolkodunk azon, vajon mit tennénk a balsors sujtotta Olga néni helyében. Szóval, megfognak a történetek, belénk ívódnak, vagy bennünk maradnak, vagy előbújnak máshol, más formában. Magasszintű irodalom. 

Egy efféle rövid könyvajánlóban nincs mód arra, hogy komoly, mindent átfogó irodalomkritikai értékelést adjak. Lehetne szólni a nyelvről( egyenes beszéd-függőbeszéd), a társadalmi- politikai környezetről ( Dragomán hősei többnyire nem a felső tízezerből kerünek ki...), írhatnék a Ceacescu-rendszer ábrázolásáról, a hírhedt blokkfelelősökről, nekem valami játékosabb jutott eszembe.
Arra gondoltam, hogy végül is minden művészet játék, játsszunk asszociációs játékot! Kiválasztottam néhány novellát a sok remekműből, és ajánlok hozzá egy dalt. Azt a dalt, esetleg instrumentális zenét, ami arról a novelláról eszembe jutott. Szóval, egy novella-egy zene.

Vasvonó- Black:Vonderfoul Life
Cry Me a River- Bayer Friderika:Kinek mondjam el vétkeimet?
Húsleves- Hevesi Tamás:Vasárnapi ebéd
Mennyből az angyal-Napoleon Boulevard:Mennyből az Angyal
Rosszaságok- EDDA Művek: Vágyom haza
Hevimetál- Pet Shop Boys:Heart ( direkt nem metálzenét írtam!)
Karcsika- Pierrot: Az első hó
Puerta del Sol- Irie Maffia: Kell egy ház

Így,nagy hirtelenjében( " elsőre de nekifutásból", hogy egykori földrajztanáromat idézzem) ennyi. Szerintem elég változatos zenei ízléssel áldott meg a sors. Most minden viccet félretéve: mindenki olvassa úgy el az Oroszlánkürust, hogy közben kedvenc zenéit hallgatja! Szerintem tök buli! Ja, hogy kinek ajánljuk Dragomán György könyvét? Mindenkinek, aki szeret élni. Remélem, azért vagyunk páran...

Magvető, 2015.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása