Matt Haig:Éjfél Könyvtár

 A nemzetközileg is jegyzett brit író,Matt Haig remekműve, az Éjfél Könyvtár, egy fiatal lány, Nora, életébe- pontosabban:életeibe- enged bepillantást. Nora úgy érzi, egyre kevesebbeknek van szüksége rá. Állásából, egy hangszerboltból, magától megittasult főnöke kirúgja, arra hivatkozva, hogy nem illeszkedik a cég jövőbeli arculatához, azonkívül szemmel is látható szomorúsága elriasztja a vásárlókat. Nora kedvenc macskája megdöglik, valószínűleg elüti egy autó, de ez nem biztos. A lány kudarcként éli ezt meg, úgy érzi, annyira béna, hogy még egy cicára sem tud vigyázni. Magát hibáztatja, pedig semmiről sem tehet. Norát újabb csapás éri, amikor némi tehetséget mutató zongora-magántanítványa úgy dönt, inkább a sportra koncentrál, lemondja az órákat, pedig Nora még Chopint is megszerettette vele. A szomszéd öreg bácsi pedig nem tart többé igényt a gyógyszerkiváltásban mutatott segítségre, és köszöni szépen, jó volt, de a jövőben már a patikussegéd hozza neki házhoz az orvosságot.

Nora, aki már amúgy is depressziós,nyugtatókat szed, a négy csapás után végképp összezuhan, öngyilkosságra készül. Ám nem a halálba, hanem az Éjfél Könyvtárba kerül, ahol csupa egyforma zöld borítójú könyv áll a polcokon. Mindegyikben Nora egyik lehetséges élete. Ráadásul a könyvtáros az a Mrs. Elm, aki mellette volt, amikor kamaszkorában meghalt az apja, aki egyben az edzője is volt.Előáll egy abszurd helyzet: Nora azért él tovább, hogy megnézhesse, milyen lett volna az élete, ha adott pillanatban másként dönt. Megtudja, milyen lett volna a házassága Dannel, aki a maga férfias módján szerette őt, de nem szerette, hogy rockegyüttesben énekel. Egy másik könyvből megtudja, hogyan élt volna Auszrália trópusi paradicsomában, sétahajók és szörfdeszkák között, miután legjobb barátnője autóbalesetben meghal. De mi lett volna, ha nem hagyja abba az úszást, melyben országos bajnokságokat nyert, s a szakemberek szerint esélye lett volna arra, hogy olimpikon legyen. Ez is kiderül, egy másik könyvet fellapozva. S mi lett volna akkor, ha tudományos álmát váltja valóra, s sarkkutató lesz a Spitzbergákon? Ez utóbbi lehetséges életében történik egy nagy találkozás- ahol megismerkedik azzal a bizonyos álmai pasijával, s egyúttal megérti, mi ez az egész Éjfél Könyvtár, meg lehetséges életek, párhuzamos életek, stb. Az Olvasó is itt kapcsol- s ez Haig zsenialitása- hogy itt nem egyszerűen egy fiatal nő potenciális sorsait elemezzük, hanem valami sokkal nagyobb és fontosabb dologgal ismerkedünk meg. Nora végül igazán a rockéneklésben találja meg önmagát- de kezdeti lelkesedése után rájön, milyen hazug világ ez a show-business, és inkább valami egyszerűt szeretne. Kérdés, hány könyvet van módja kinyitni, és végigpróbálni...

Tudjuk rég, a világ nem lineáris. Azt azonban csak a 20.században fedezte fel az emberiség, hogy egy dolog vagy élőlény egyszerre, egyidőben megmutatkozhat több helyen, többféle életkeretek között is. A párhuzamos világok elmélete, vagy húrelmélet ( csoda:ez Nora munkahelyének neve is, ahonnan kirúgták), alapján élünk. De az a legfontosabb, hogy akarjunk élni. Ha ezt belátjuk, megnyílnak előttünk mindenféle univerzumok, csodálatos világok.Ezen világok együttesen alkotják múltbéli és jövőbéli életünket. Az Éjfél Könyvtár nem más, mint összekötő kapocs Nora lehetséges életei között. 

Kinek ajánljuk Matt Haig:Éjféli Könyvtár című regényét? Azt gondolom, ez az a bestseller, amit bárki nyugodtan elolvashat,legyen fiatal, öreg, éljen bárhol e Földön. A tanulságok nem maradnak el. 

Fordította: Kőszeghy Anna.
GABO Kiadó, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása