Agatha Christie:Szentivánéji krimik

 Agatha Christie mindig is a Krimi Királynője marad. Rövid ( átlagosan kb. 16 oldalas) novellákban is olyan kombinációkat, logikai varázslatokat képes leírni, hogy az Olvasó csak ámul. Az igazi trükk pedig mindig ugyanaz:minden ott van a szemünk előtt, csak másképp kellene látni. Úgy, ahogy Hercule Poirot, Miss Marple, és a többiek. 

A Szentivánéji krimik Agatha Christie nyári időszakban, akár nyaralás közben játszódó bűnügyi novelláiból készült kitűnő válogatás. Személyes kedvencem a kötetből az Asztarté szentélye. Már a gyilkosság indítéka is zseniális, illetve nagyon egyszerű, az elkövetés módja pedig- brilliáns! Az ember beleborzong, milyen gorsan kellett a gyilkosnak cselekednie. Az okkult háttér pedig, ami a történetet övezi, inkább csak misztifikáció- látunk erre bőségesen példát a Christie-regényekben, például a Bűbájos gyilkosokban. 

Halál a Níluson ( nincs köze a világhírű regényhez, ez egy másik mű), itt Parker Pyne a nyomozó. Ő általában vértelem ügyekben csillogtatja brilliáns elméjét, itt azonban most egy igen nehéz, halálesettel végződő bűnügyet kell megoldani. Adnék egy kulcsot az Olvasónak a könnyebb megoldáshoz: azon kellene elgondolkodni, hogy végül is ki szerelmes kibe. S el kell fogadni, hogy a pletykáló szereplők ezt nem mindig tudják pontosan. 

Mr. Davenheim eltűnése. Igazi Poirot-novella: a gazdag üzletember eltűnik, egy kollégája hiába várja őt az irodában, a naivnak tűnő fiatal feleség természetesen nem tud semmit, Mr.Davenheim ruháját egy tóból halásszák elő, egy börtöntöltelék csavargót elkapnak, mert megtalálják nála az eltűnt gyűrűjét. Hogy aztán a címben említett Mr. Davenheim elkövető, vagy áldozat, vagy mindkettő, azt majd kiderül a mű végén! 

Szintén Poirot-történet Az olasz gróf esete. Ahhoz, hogy részleteiben is megértsük a sztorit, némi történelmi alapismeretre lesz szükségünk. A történet a két világháború között játszódik, Olaszországban ekkoriban Mussolini az úr, s olykor alaposan körmére lép a maffiának, ezért aztán sok kétes hírű olasz átteszi székhelyét az ekkor még barátságosnak tűnő Angliába. Itt azonban nem mindenki örül a kétes múltú vendégek megjelenésének...
A gróf egy igencsak furcsa vacsora után/előtt/alatt tűnik el, hűséges inasát elküldi, hogy két, titokzatos vendéget fogadjon. Poirot-nak azonban valami gyanús lesz: ez pedig az étel. A mesterdetektív különböző kérdéseket tesz fel az egyes fogásokkal kapcsolatban. Az Olvasónak azon jár az agyacskája, hogy most az étel minősége, vagy mennyisége, vagy a felszolgált fogások sorrendje gyanús, netán a borral van valami baj, és ha valamelyikre igent mondunk, akkor ez hogyan vezet el a gyilkoshoz...

13 novella- nagyon különböző stílusban megírva, teljesen eltérő hangulatokkal, emlékezetes karakterekkel. Egyvalami közös ezekben a művekben:adva van egy rejtély. És nagyon erős logika kell a megoldásukhoz. Irodalom és rejtvényfejtés, mindkettő magas szinten. Ez Agatha Christie. Minden jelenbeli és jövendőbeli krimirajongónak szívből ajánljuk! 

Fordította: Etédi Péter et al.
Helikon, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása