Moldova György:Ésszel fél az ember

 Ha hamisítatlan huszadik századi életérzésre vágyik, ha szeretne visszamenni néhány évtizedet a történelemben, olvasson Moldovát! Nála jobb irodalmi krónikása a Kádár-korszak Magyarországának nincs. Rövid, könnyen olvasható szatirikus történetekkel szórakoztat- s gondolkodtat el, méghozzá alaposan.Kicsit prózaibban:a zenében ma ezt a magatartást hívják retrónak. 

Megtudhatjuk, honnan szerzett a korábbi Moldova- könyvekből már ismert Zölderdő elvtárs a vadászni kívánó és rendkívül adakozó kedvű nyugati turista kedvéért egy igazi medvét, s hogyan is végződött a rendhagyó vadászat. Ellátogatunk  a téren sakkozó öregurak és kevésbé urak világába, s megtudhatjuk, hány forintot s hogyan nyert tőlük egy mozijegyre vágyó fiatal. Megismerhetjük annak a kislánynak a sorsát, aki egyidős volt a Szabadsággal, és az újságírók még a börtönben sem hagyták békén. Belekóstolhatunk a szocialista üzleti matematikába, avagy kiszámolhatjuk, miért jobb üzlet a készpénznél a tíz pár papucs. Ott lehetünk a sportvilág akkori legnagyobb eseményén, az 1976-os montreáli olimpián, amely valahogy nem akarja érdekelni a házigazda kanadaiakat, de még a magyar versenyzőkön is látszik némi apátia. Valahogy olyan üres az egész- a magyar küldöttség mindössze 4 aranyat szerzett.
Megtudhatjuk, miért nem a népszerűsége csúcsán lévő Moldova György írta meg a Puskás Ferenc életéről szóló könyvet. Meg egy akkori magyar kaminoscég életébe is bepillantást nyerünk. Számomra a legizgalmasabb történet az, amikor Moldova Gyuri bácsi elbeszéli, teljesen nyíltan és őszintén, miért nem lett belőle már fiatalon nagy sakkozó. De találkozunk ezeken a lapokon a kor minden ismert és ismeretlen figurájával: a kocsmárossal, a vámossal, a zöldfülű újságíróval, a vasutassal,  az iszákos férjjel, a korát fortélyos módszerekkel letagadó középkorú asszonnyal. Moldova örök irodalmi típusokat rajzol, csak éppen adaptálja azokat a magyar Olvasóközönség ízléséhez, ettől lesz jó könyv Az ésszel fél az ember. 

Mindenesetre, ha mást nem is, de annyit elért nálam ez a könyv, hogy leültem otthon a sakktábla ( nem a 21.századi, mindenféle ravaszségot tudó online sakkprogram, hanem a régi típusú, fából faragott sakktábla) mellé, és a Keresz-féle megnyitási könyvből átnéztem a porosz huszárjátékot. Aktívan ugyan már nem sakkozom, de biztos, ami biztos, hátha szükség lesz rá. Jó könyv- Moldova is, Keresz is-, ajánljuk mindenkinek. 

Népszava Könyvkiadó. 1987.

Megjegyzések

  1. Sziasztok Barátaim, Puskás Juditnak hívnak Budapestről, Magyarországról Szakmailag sebész orvos vagyok, 52 éves vagyok, kérem figyelmesen olvassa el a valós életem tanúságait, hogyan állítottam vissza egykori szerelmemet két napon belül gyertyák megosztása után. ima, jó szándékom van itt megosztani a jó hírt Tudd, hogy ez az információ segít valakinek, aki most olvassa, meggyógyítani a megtört szívet, és két napon belül helyreállítani az elveszett szerelem kapcsolatát. Lehet, hogy az én tartózkodásom is hasonló, már évek óta házas voltam Áronnal, a múlt hónapban szakított velem, mindent megtettem, hogy újra szeressen, de hiábavaló volt minden, amit tettem, szerettem volna, ha visszajön. mert volt két közös gyerekünk és annyira szeretem, hogy nem bírom nélküle, mindent megkérdeztem tőle, megígértem, de nem volt hajlandó. Elmagyaráztam a problémámat a munkatársamnak, ő a legjobb barátom, és azt tanácsolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a Drigbinovia Szerelmi varázslattal, ez az egyetlen, ami segíthet, de én az a fajta vagyok, aki soha nem hisz abban, hogy létezik szerelmi varázslat vagy működhet, nem volt más választásom, mint megpróbálni, küldtem egy üzenetet doctorigbinovia93@gmail.com Email és whatsapp +12162022709 és viber +12066713285. Drigbinovia azt mondta, hogy segíthet visszaszerezni a férjemet, hogy ne aggódjak, hogy minden rendben lesz három munkanap előtt, gondosan követtem minden utasítását, hogy mit tegyek a házamban egy szerelmi varázslat ima közben. az éjszaka. Drigbinovia sugárzott egy varázslatrészletet a szerelemről, és meglepő módon , A második nap 05:00 körül volt. hogy bocsánatot kérjen tőlem, és azt mondta, hogy haza fog jönni, hogy hiányzik neki a családja, annyira izgatott volt, hogy visszafogadtam. Drigbinovia a legjobb módja annak, hogy megmentse a házasságát, csak meg kell próbálnia?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása