Háy János:Mamikám

 Háy János legújabb regénye voltaképpen egyetlen nagy drámai monológ:egy roma asszony meséli el élettörténetét,különös figyelemmel a Mamikához,egy falujabeli idős asszonyhoz való sajátos, kicsit anya-lánya viszonyára. Háy János az Olvasó teljes hangulati skáláját átmozgatja:nevetünk,sírunk,elborzadunk,csodálkozunk,néha együttérzünk,van,hogy az intellektuális énünk tör elő. Befogadáslélektanilag a Mamikám amolyan "egészlelkes könyv",hogy egykori általános iskolai tanáromat idézzem(ő ezt a jelzőt Móricz:Légy jó mindhalálig c.művére alkalmazta). Új univerzumokat nyit, a meglévőket pedig megtartja.

Úgy kezdődik az egész Mamikám-élmény,hogy hatalmasakat nevetünk. Azon nevetünk,hogy az elbeszélő-főhős hogyan tudja megőrizni ironikus humorát ennyi szerencsétlenség közepette. Elképesztő, középosztálybéli olvasó számára katasztrofális körülmények. Nemtörődöm,gyermekeit ruházat nélkül hagyó anya. Dolgos, szorgalmas, köztiszteletnek örvendő édesapa, aki azonban korán meghal.Rabiátus,agresszív,végtelenül önző és igénytelen mostohaapa,akit csak az ivás érdekel.A férfi belesodorja gyermekeit is a bűnözésbe, betöréses lopásért ítélik el. Ahogy az elbeszélő cseperedik, úgy jön mindehhez a prostitúció, a lopás, a folyamatos kölcsönkérés, csak valahogy a becsületes munka, az nem akar összejönni. Ahogy hősünk felnő, elhatározza, ő másképp fogja gyermekeit nevelni: rendesen eteti, ruházza, iskolába járatja őket. Ez részben sikerül is:lánya Vácra kerül speciális ösztöndíjjal, ám ott megismerkedik egy gengszterrel és elzüllik. Fia pedig enyhe értelmi sérültként születik, de jó fia anyjának. Mamika pedig, a titokzatos módon odakerülő magyar nő, rendszeresen támogatja a családot. Hősünk úgy érzi, neki az igazi anyja Mamika, nem pedig a vér szerinti anyja. Hiszen Mamika tanította őt meg minden női dologra: főzni, sütni, mosni, rendesen beszélni, stb. Csakhogy, ahogy a történet előrehalad, mindinkább érezzük, hogy itt valami csúnya dolog fog történni. Görög tragédiába illő, ahogy a tragikomikus szövegrészek átmennek tragikusba.

A másik dolog, amin végig nevetünk, az a nyelven alapuló szituációk sorozata. Ragyásmaris, aki pálinkáért ..., aforizmák egész sora ( ezeket nem idézném, ezzel is csábítva Látogatóinkat az olvasásra), valami elképesztő emberi világ tárul itt fel. Ahol a szegénység abszurddá tette az egész társadalmat. Háy Jánosnak utolérhetetlen érzéke van a komikumhoz. Ezekben a szomorú időkben, n meg a magyar irodalom általános pesszimizmusát ismerve, nagyon szükség van erre a jóízű nevetésre. Háy János kiváló könyvet tett le a képzeletbeli polcra, olvassa mindenki, szórakozhat és tanulhat egyszerre. Ajánljuk minden felnőtt Olvasónak.

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása