Dr.Balogh Klára et al:Transzgenerációs történetek

 A könyv alcíme:Örökül kapott traumák és feldolgozásuk
A mű szerzői:Dr. Balogh Klára, Dr. Bárdos Katalin, Békési Tímea, Dr. Hardy Júlia, Dr. Koltai Mária, Korbuly Ágnes, Tóth Borbála

A pszichoanalízis művelői ( hívei?) már régóta foglalkoznak a generációkon átívelő személyiségbeli torzulások, traumák kérdésével. Már a 20.század elején, Freud, majd Jung is leírta, hogy vannak olyan pszichológiai jelenségek, melyek leginkább múltbéli eseményekkel magyarázhatók. A százd közepén aztán- és ebben óriási szerepe volt Szondi Lipótnak, Böszörményi- Nagy Ivánnak, Ábrahám Miklósnak, Török Máriának és sok más magyar kutatónak, művésznek, valósággal felvirágzott a transzgenerációs pszichoanalitikai módszer. A terápia során immár nemcsak a páciens élethelyzetét térképezték fel alaposan, hanem a szülők, nagyszülők, sők, dédszülők életét is. Nagyon sok mai magyar kutató is foglalkozik transzgenerációs terápiával- pontosabban szólva: érvényesíti terápiái során a transzgenerációs személetet is. Közülük a legkiválóbbak mutatják be egy-egy eseten keresztül, miben is áll ennek a módszernek a lényege és milyen esetekben vezet eredményhez, azaz a páciens problémájának részleges vagy teljes megszűnéséhez. 

Ki gondolná, hogy egy családját elhanyagoló, szeretőket tartó, a falu szélén részegen meghalt férfi sorsa kihat még a dédunokájára is? Mennyire velünk él a történelem, amikor azt látjuk, hogy holocaust-túlélők unokái, dédunokái lelkükben hordozzák az ősök által megélt, kimondhatatlan traumát? Vajon jó kezelése egy traumának, ha nem beszélünk róla- vagy ezáltal a következő generációkkal, a jövővel szemben követünk el bűnt? És mi az az " intrapszichés kripta"?
Miért lesz egy túlkényeztetett, mondhatni: idegbeteg nő lányából egész környezetét rettegésben tartó fúria? És ennek a fúriának a férje miért nem lép közbe, amikor már a család békességéről, a szülő-gyermek viszony harmonizálásról van szó? Mi az oka annak, hogy egy egészséges, szép fiatal magyar lány nem tud magának más partnert elképzelni, csak zsidót, vagy arabot? Miért válik krónikusan féltékennyé egy gyermekkorában agyonbabusgatott,ugyanakkor intelligens, felsővezetőként dolgozó, a hétköznapi életben amúgy kedves pasas? Mi az oka annak, hogy egy meglehetősen perfekcionista hölgy folyton balesetet szenved és pánikrohama van? Mindezen furcsa, szokatlan olykor deviáns viselkedések egyetlen magyarázata a múltban van. 
Hogy ez némileg hátborzongató? Emiatt ne érezze magát rosszul a Kedves Olvasó, vagy blogunk Kedves Látogatója: a terapeuták sem mindig könnyen tudják magukat túltenni a látottakon-hallottakon. Számomra a Transzgenerációs történetek című könyvben az volt a leginkább megható, hogy a Szerzők nem igyekeznek tökéletesnek feltüntetni saját magukat: bizony, a pszichológusnak, a segítőnek is vannak érzelmei, az ő lelke sem tud reflexió nélkül elmenni a látottak-hallottak mellett. Dr. Balogh Klára és munkatársai elképesztő, a legtöbb laikus számára teljesen új módon elemzi az emberi pszichét. Egyben el is gondoljkodtatják az Olvasót: az én furcsaságaim vajon nem transzgenerációs történetek? 
Kitűnő könyvvel ajándékozta meg az Olvasókat a HVG Kiadó Zrt. A szerkesztés Orosz Ildikó kitűnő munkája. Az első kiadás 2021-ben jelent meg. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása