Harlan Coben:Maradj mellettem

 Harlan Coben korunk egyik legjobb, legnépszerűbb krimiírója. Maradj mellettem című könyve kemény, amerikai stlusú, sorozatgyilkos-krimi, ugyanakkor nem hiányzik belőle a logikai szál sem. Mindezen túl pedig hús-vér szereplőkkel, valóban " élő" karakterekkel talalkozunk ebben a könyvben, nincs benne lehetetlen vagy valószínűtlen figura. Az alábbi rövid könyvajánlóban egy igencsak vázlatos spoilert közlök, majd kitérek arra, mi emeli ki a Maradj mellettem című könyvet korunk krimi-dömpingjéből. 

Kezdődjön hát a spoiler! A fiktív történet napjainakban játszódik, helyszíne az amerikai szerencsejáték- és szórakoztatóipar egyik fellegvára,Atlantic City. A történet több szálon bonyolódik, hogy aztán ezek a cselekményszálak taláokzzanak, s meglepő helyzeteket hozzanak létre.
Az első szál a messzi múltba nyúlik vissza. Tizenhét évvel ezelőtt eltűnt egy férfi, Stewart Green. Sem élve, sem holtan nem került elő. Broome nyomozó az eltűnés minden évfordulóján meglátogatja Sarah Greent. Stewart az újságok szerint példás családapa és remek férj volt. Ez azonban, így, ebben a formában nem igaz. Stewart egy kétszínű , kettős életet élő ember volt, aki erőszakoskodott feleségével, és sztriptízbárokba járt, hogy azátn ott is verje, kínozza a lányokat. Sarah azonban, mindennek ellenére várja vissza férjét. Broome nyomozó azonban semmit újat nem tud neki mondani- csak azt, hogy eltűnt egy újabb férfi, szintén valamikor február tizwnhét-tizennyol körül. Hogy ez jelent-e valamit, ki tudja. 
A történet másik szála: Ray, a kitűnő fotós, napjainkban nnincs éppen szakmai pályafutása csúcsán. Ahelyett, hogymenő lapoknak küldene fotókat, ál-paparazzoként közreműködik, tizenhárom éves gyerekek bar micvo buliján. Ez úgy zajlik, hogy a gyerek rendel egy paparazzot, mintha híresség lenne, és barátai előtt " harcol" a magánélezhez való jogáért- az egész abszurd, Ray gyűlölil viszont jól fizet. Egyik munkája után, éjszaka, épppen kocsijához indul, amikor hátulról megtámadják. Nagyon furcsa támadás ez, az elkövető nem üti le őt a kezében tartott baseball-ütővel, nem kell a tárcája sem, csak a fényképezőgép.Ray odaadja neki, az elkövető elfut. Ray nem megy a rendőrségre, inkább otthon ápolja magát, iszik és fájdalomcsillapítót szed. Amikor már van olyan jól, hogy mozdítani tudja a fejét, átnézi a képeket, Megdöbbenve látja, hogy egyik képen szerepel az ismert celeb, Flynn, akit eltűnt személyként köröznek. 
Újabb szál:Megan tipikus kertvárosi anyuka, az amerikai álom megtestesítője, két, kicsit vásott, de azért rendes kamaszkorú gyerekkel, és szerető férjjel, aki kicsit öregszik már, de szereti a családját és jól keres. Csakhogy Megan múltjában van egy sötét folt: évtizeddel korábban sztriptíztáncosnőként dolgozott egy meglehetősen kétes hírű mulatóban, ahol nagyon durva dolgok is előfordultak. Ebbe a mulatóba járt a tizenhét éve eltűnt férfi, Stewart Green is,aki nagyon arrogánsan viselkedett az akkor magát még Cassie-nak nevező lánnyal, ütötte-verte. Egy nap Megan váratlan telefonhívást kap. A bár " veterán dolgozója" aki amolyan tyúkanyóként viselkedett a lányokkal, bizonyos Lorraine, hívja Cassiet. Meglepő információja van: többször is látta Stewart Greent. Aki állítólag tizenhét éve halott. 

A spoilernek itt véget vetünk, krimiről van szó ugyanis, aminek egyik kulcsfogalma: rejtély. Mitől jobb Harlan Coben: Maradj mellettem című krimije az átlagnál? Több elképesztő karakter is szerepel benne, pl. Ken és Barbie, a meglehetősen ijesztő pár, vagy Rudy, a bártulajdonos. Nagyon szépen ábrázolja a Szerző a Flynn -apuka lelki válságát:kómában fekvő feleség, eltűnt fiú. És végül:megdöbbentő a sorozatgyilkosság indítéka. Ajánljuk Harlan Coben könyvét minden krimikedvelőnek. 

Jaffa Kiadó, 2022, fordította Illés Róbert.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása