Evelyn Anthony:A Poellenberg-örökség

A 2018-ban elhunyt Evelyn Anthony korunk egyik legkitűnőbb kalandregényírónője volt,számtalan bestselerrel ajándékozta meg az olvasóközönséget. A Poellenberg-örökség egyike legjobb könyveinek, olvasható krimiként,kalandregényként,de identitás-regényként is. Egy nagyon rövid-de remélhetőleg figyelemfelkeltő- spoiler talán megértetheti velünk,miért annyira aktuális ez a regény még most,a 21.században is. A történet fiktív,de annyira elő kapcsolatban áll a történelemmel,hogy akár a valóságban is megtörténhetett volna.

A történet a második világháború idejébe nyúlik vissza. A nácik előszeretettel loptak műkincseket gazdag német  és mindenféle más ,,családoktól. A Poellenberg-örökség egy 18. századi barokk stílusú sótartó,csodálatos díszítéssel,melyet a von Hessen arisztokrata német családtól lopott el egy rendkívül kegyetlen náci vezető,Bronsart. Amikor a nácik veresége már biztosnak látszott,Bronsart elrejtette a sótartót,ő maga elmenekült,lányát pedig egy gyermekvédő szervezetnek adta,akik elintézték,hogy Angliában örökbe fogadja őt egy dandárparancsnok. Felnőtt koráig Paula Stanley nem tudta,ki a valódi apja.

Egészen addig,míg újságcikk nem jelent meg arról,hogy látták Bronsart parancsnokot Párizsban. Az újságcikk hatására beindul a gépezet. Bronsart egykori szárnysegédje felkeresi Paulát,valami örökségről beszél neki a telefonban. Paula próbál információkat szerezni anyjától,de ő elzárkózik a válaszadás elől. Azt mondja,jobb,ha nem elvenítik fel a régi dolgokat...A meglehetősen akaratos,érdes modorú Hessen hercegnő,aki még mindig a 19.században él,megbízza Fisher magánnyomozót azzal,hogy találja meg a sótartót. Fisher nyomozó társát pedig valami egészen más dologgal bízza meg...Közben az idős és halálra készülő tábornok is igyekszik megtalálni a lányát,de tudja,óvatosnak kell lennie...Hessen hercegnő két fia teljesen különböző jellem. Heinrich masszív alkoholista,mindig rejtegetni kell,nehogy botrányt csináljon. Philip a jó fiú,aki továbbviszi a család hírnevét(bár tisztában van azzal,hogy a sótartó mögött valami sötét dolog lapul), igyekszik rávenni anyját,hogy felejtse el azt a sótartót,lépjen tovább. Heinrich a család tudta nélkül Párizsba utazik,találkozik a tábornokkal,aki megöli őt és balesetnek állítja be az egészet. Philip megpróbálja rávenni Fishert,hogy hagyja abba a nyomozást. Spoiler vége.

Rendkívül sokszínű,filmszerűen pörgő,ugyanakkor irodalmilag kifogástalan alkotás a Poellenberg-örökség. Ez tényleg az a könyv,amelyben soha nem lehet tudni,mi történik a következő oldalon. Jelen van a műben a megtestesült gonoszság éppúgy,mint a tisztá ártatlanság.

Említettem a könyvajánló elején,hogy Evelyn Anthony könyvét akár identitásregénynek is olvashatjuk. Paula Stanley,aki eredetileg német tábornok lánya,a haború után egy angol dandárparancsnok nevelt lánya lesz. Ahogy halad előre a rendkívül fordulatos cselekmény,úgy gondolkodik el Paula egyre mélybben az identitás fontosságáról,a nemzetről,a második világháborúról,és úgy általában a történelemről.

Ajánljuk Evelyn Anthony:A Poellenberg-örökség című könyvét mindazoknak,akik szeretik az izgalmas krimit,érdeklődnek a történelem iránt,és jó kis irodalmi szórakozásra vágynak. Evelyn Anthonytól ezt maximális mértékben meg is kapják. 

Magvető Kiadó,Albatrosz Könyvek sorozat,1984. Fordította:Gspann Veronika.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása