Bernadette Devlin:A lelkem ára

 Bernadette Devlin baloldali politikus,mai napig fontos szerepet játszik az ír baloldali politika menetében. A lelkem ára című önéletrajzi könyvét azoknak ajánljuk,akik behatóbban érdeklődnek Nagy-Britinnia,Észak-Írország és Írország 20.századi politika-és társadalomtötténeti tényei,folyamatai iránt. Nem árt némi háttérismeret az olvasáshoz:kik voltak 1945 után Nagy-Britannia miniszterelnökei,milyen politikai folyamatok határozták meg Nagy-Britannia és Írország viszonyát,stb. Devlin műve a szó eredeti értelmében vett memoár:szubjektíven látja a történelmet s benne saját szerepét. A személyes sors és az ország sorsa folyton egymásba fonódik,ettől,no meg a cselekmény rendkívüli dinamikája miatt lesz rendkívül élvezetes,olvasmányos ez a könyv. Külön érdekesség a mű keletkezéstörténetében, hogy A lelkem ára című könyvet eredetileg a Szerző édesanyja kívánta megírni, csak neki- romló egészségi állapota miatt- erre már nem maradt ereje. 

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy van a műnek egy általános, kortól és helytől független eszmei kérdése: mit és mennyit kell fizetnie annak, aki arra adja a fejét, hogy biztos hivatalnoki munka helyett hazája és az emberiség szabadságeszméiért küzdjön? Mi a politikus/hazafi lelkének ára,mennyit kell feladnia igazi személyiségéből, s valaki mássá válnia? Mennyire lehet egy pártpolitikus önmaga, mennyiben kell kompromisszumot kötnie? Ezek a kérdések elejétől a végéig ott húzódnak a műben, folyamatos gonodlkodásra készteve az Olvasót. 

Bernadette Devlin igencsak a társadalmi ranglétra mélyéről érkezik: nagyapaja a leginkább lenézett alak volt a környéken:az utcaseprő fia. Rengeteg csúfolódás érte emiatt gyermekkorában, de mindig is volt benne valami düh, valami felemelkedési vágy: ő maga már szakmunkásbizonyítványt szerzett, mint ahogy a fia, a Szerző apja is. Nem éltek valami fényesen, mint ahogy akkor az ír munkásság tagjai közül szinte senki sem élt úgy: egyik napról a másikra tengődtek, ünnep volt a hús az asztalon. Minden előfordult ebben a családban, ami a 19.századi szegény famíliákban megtörtént: tiltott szerelmek, alkoholizmus, erősen domináns jellemű nagynéni zsarnokoskodása- lehet, hogy külön regényt kellene írni a Devlin családról? Ahol már belép a történelem- az Bernadette kamaszkora. Egy katolikus iskolába járt, ahol sokmindent tiltottak, aztán,ha mégis megcsinálták a diákok, hát félrenéztek...Bernadette ekkor, tizenévesen többen rá, hogy mennyire szétszakítja az ír társadalmat a katolikus-protestáns ellentét ( még akkor is, ha ez olykor inkább a vicc szintjén manifesztálódott). Arra is rájött Bernadette- hogy kellene valami más perspektíva, amely segít a társadalom valódi problémáinak megoldásában. Devlin ezt a marxizmusban találta meg. Pontosabban: arra jött rá ,hogy nem a vallási megosztottság az igazi probléma, hanem egyes rétegek végzetes szegénysége, mely genereációról generációra újratermeli önmagát. És a kérdésekre adott válaszai megegyeztek a marxizmus válaszaival:van egy számszerű kisebbségben lévő kapitalista réteg, mely elnyomja a számbelileg mindinkább gyarapodó munkásságot. Bernadette egyetemre kerül, barátaival ( akik, a kor divatjának megfelelően, trockista szakállt viselnek), megalapítják A Nép Demokráciája nevű polgárjogi mozgalmat. Szerzőnk ekkor beleveti magát a politikába. Ott van az 1968. októberi derry tüntetésen, ahol összeverekszik rendőrökkel. Később megmozdulásokat szerveznek, különböző, mások számára kisebb ügyeknek tűnő kérdésekben, mint pl. a bérlakás-engedélyek kiosztása. Szóval, a katolikus-protestáns, vagy az unionista-republikánus paradigma helyett, egy újat próbálnak érvényesíteni: a jóléti állam követelését, a társadalmi javak igazságos elosztását. A küzdelem végül is sikeresnek bizonyul, Bernadette DAvlin a mai napig elismert szocialista politikus. 

A lelkem ára című könyv bevallottan szubjektív politikai önéletrajz, így is kell olvasni. Azok a történészek, anglicisták, akik kézbe veszik, kellő kritikával olvassák végig. Nagyon meghatározó és nagyon érdekes könyv, tiszta szívből ajánlom minden érdeklődőnek.

Európa Könyvkiadó 1974, Modern Könyvtár sorozat, fordította Göncz Árpád

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása