Desmond Bagley:Hajtóvadászat a Szaharában

 Desmond Bagley (1923-1983) a huszadik század neves brit kalandregény- írója volt, több könyvéből filmváltozat vagy éppen tévésorozat is készült. Hajtóvadászat a Szaharában című könyve a kalandregény- irodalom egyik klasszikusa, igazi nemzetközi bestseller. Ha művelt emberek nem is olvassák végig, azt azért illik tudni, hogy létezik ilyen könyv....Nagyon eredeti a cselekményvezetés, és legtöbbbünk által nem ismert idegen kultúrába pillanthatunk be. Az alábbiakban rövid spoilert közlök a könyvről, ezzel próbálván kedvet csnálni Önönek az olvasáshoz! 

A fiktív történet valamikor a huszadik század közepén játszódik, de a történet szálai jóval korábbbra, a repülés hőskorába nyúlnak vissza. Az 1930-as évekre a repülés már igen sokat fejlődött, a nemzetközileg ismert gyárak gépei képsek voltak több ezer mérföld megtételére is. A pilóták pedig valóságos hősök voltak, újságok címlapján szerepeltek, rádióinterjúkat adtak. 
1936-ban maratoni repülőgép-versenyt rendeztek, Londonból kellett a dél-afrikai Fokvárosig eljutni, az győz, aki hamarabb érkezik meg a célba. Egy angol pilóta, Billson, soha nem érkezett meg. Valószínűsítették, hogy útközben lezuhant. Éjszaka is repülni kellett, az még akkoriban nem volt száz százalékosan biztonségos. 

És most áttérünk a modern korba, az 1970-es évekre! Főhősünk, Max Stafford, egy nagy iparkombinát iparbiztonsági felelőse. Telefont kap: eltűnt egy Paul Billson nevű könyvelő. Pault kollégái igen furcsa embernek ismerték:ő a fia annak az angol pilótának, akinek gépe eltűnt azon a bizonyos repülőversenyen. Stafford utánanéz Billsonnak: igencsak érdekes dolgokat talál a személyi anyagában. Billson háromszor annyit keresett, mint amennyit a cégnél hasonló munkakörű és beosztású kollégái. Nem volt senkinek a rokona, úgyhogy Stafford igencsak furcsállja a dolgot. Magánnyomozásba kezd, ahol is kiderül, hogy Billson úr alaposan átverte egyetlen élő rokonát, a nővérét:keresetéből harmadannyit vallott be, mint amenyit valójában kézhez kapott. Stafford tudja, hogy nem sok ideje van a nyomozásra, hiszen jövő héten felbontják cégével kötött szerződését. Ráadásul magánéleti válsággal is küzd:kedves felesége, gloria, megcsalta egy kollégájával. Az asszony nem akar válni, Max igen. Főnőke, a pénzügyi körökben meglhetősen kétes hírnévnek örvendő Lord Brinton is arra bíztatja Staffordot, álljon le ezzel az egésszel, koncentráljon inkább a magánélete rendbetételére, és vegyen ki két hét szabadságot, utazzon el a Karib-tenger valamelyik egzotikus sizgetére. Hősünket egy parkolóban összeverik. Elhatározza, azért sem áll le a nymozással, tudni akarja, ki ez a Billson és mit akar. 
Kideríti, hogy Billson bizony valóra váltotta régi álmát:Afrikába utazott, hogy megkeresse apja lezuhant gépét. Max tudja, hogy az ülőmunkához szokott kis embernek semmi esélye, hogy ráleljen apja gépére, fogalma sincs a szükséges engedélyekről, stb. Paul nővére felfogadja Maxot: menjen Paul után, találja meg őt, és akár van repülőgép, akár nincs repülőgép, hozza őt haza. Neki Európa az otthona, semmi keresnivalója nincs a Szaharában, a beduinok, és a tuaregek földjén. Meglepő módon Paul elég messze jut a számára idegen terepen. Max pedig nyomul tána, több száz kilométer lemaradásban. ekkor siet segítségére egy amerikai öregúr, aki igencsak jól jövedelmező üzletet alakított ki a Szaharában. Évtizedek óta ott él? Vajon sikerül megtalálni az 1930-as években lezuhant gépet? Megtudják, ha elolvassál Desmond Bagley feledhetetlen könyvét, a Kaland a Szaharában című kalandregényt! 

Európa Kiadó, Fekete Könyvek, Budapest 1985,fordította Miklós Judit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása