Rejtő Jenő( P.Howard):Az elveszett cirkáló

 Az elveszett cirkáló Rejtő Jenő, azaz P.Howard ( vagy fordítva?) egyik legnagyszerűbb, egyben legismertebb kalandregénye. Jómagam először több,mint harminc éve, középiskolás koromban olvastam a könyvet és halálra röhögtem magam. Most, közel három évtized után újraolvastam, és megint halálra röhögtem magam, csak most más poénokon. Ennyit a fejlődésről. Az emberi elme folyamatosan megújul, ugyebár...
az alábbi rövid könyvajánlóban egy rövid spoilerrel ( melyet, természetesen, nem fejezek be, hiszen akkor hol marad az Olvasó meglepődése, ami, ugyebár, alapvető eleme egy Rejtő-könyvnek) szeretnék tisztelegni a Szerző előtt. Ez a könyv nagyon jól sikerült, mindenképpen helye van ebben a könyvajánló blogban..

Kezdjük a történetet! Úgy kezdődik, mint egy szokásos Rejtő-regény: emberek, vagy affélék, verekednek egy kikötői kocsmában, mert,ugyebár, a becsületet védeni kell. Közben megismerkedünk történetük szereplőivel: Rozsdással, a Főorvos Úrral, a Bunkóval, és a Kölyökkel. A Kölyök aztán, sírva, a rokonszenves ( kinek- kinek...) csapat segítségét kéri. A történet sok- sok évvel korábbra nyúlik vissza. A kölyök fivérét, bizonyos Tom Leven kapitányt igazságtalanul megvádolták. Tom ugyanis kidolgozott egy találmányt, melynek segítségével tenger mélyére fektetett aknákat lehet hatástalanítani. Csakhogy a találmányhoz kapcsolódó tervrajzokat ellopták, Tom szeretőjét pedig holtán találták, úgy, hogy mellette volt Tom sapkája, no, meg néhány ujjlenyomata. A szegény feltalálót távollétében gyilkosságért halálra ítélték, mire a fiatalember megszökött a börtönből, s- legalábbis a Kölyök tudomása szerint- beállt az idegenlégióba. Rozsdás megígéri a Kölyöknek,hogy segít. Megkeresi barátját, Piszkos Fredet ( aki onnan kapta nevét, hogy körme és szakálla állandóan piszkos) aki papírokat és mindenféle útleveleket szerez a srácoknak. Azt is kideríti, hogy Tom valószínűleg az elviselhetetlenül kegyetlen éghajlatú, rendkívül párás levegővel bíró Burmában ( Rejtő szóhasználatával Birmában) van. De hogyan jutnak el Ázsiába? Kitalálják: ellopnak egy cirkálót.
A Balmoral nevű hajó ( melyen, a változatosság kedvéért, ott utazik egy igazi koronaherceg valamint egy meglehetősen fafejű angol vezérkari százados), különböző furcsa alakokat visz Indiába. Ám viharba kerül, a közelében levő hajó pedig elsüllyed. Piszkos Fred, aki ekkorra már átveszi a hajó irányítását, egyszerűen átfesteti a hajó oldalán található feliratot. A herceget és a századost fogságba ejtik,a Kölyök játssza el a herceg szerepét, Rozsdás pedig a századosét. Még Mandalay elfoglalásával is megzsarolják a briteket. Rozsdás a nyitott kajütablaknál hallgatózva igen furcsa beszélgetés fültanúja lesz....
Kiderül, hogy az a bizonyos másik katona, akinek a találmányát végül Tom Leven ellenében elfogadták, maga a vezérkari százados. Tomot pedig most azzal gyanúsítják, hogy a japánokkal üzletel a britek ellenében, úgyhogy most éppen ezért üldözik...tovább nem mennénk az elképesztő cselekmény ismertetésében. 

Persze, ha Rejtőt racionálisan végigggondoljuk, az egész egy nagy képtelenség. De pontosan ez a képtelenség eredményezi a kalandot, a különöet, a szokatlant, pontosan ezért lesznek a Rejtő-féle szélhámosok rokonszenvesek a 21.századi Olvasó számára is. Nagyon más ez a világ, amit mit itt megszoktunk: de csábító, minden ízével elbűvölő. Ajánljuk ezt a könyvet minden tizenévesnek, minden kalandvágyó felnőttnek, és mindenkinek, aki szeret néha önfeledten röhögni. 

Több kiadás, pl. Magvető Kiadó, Albatrosz sorozat

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása