Megjegyzés Dr. Ágoston Ede könyvéhez

Dr. Ágoston Ede kitűnő verseit, elbeszéléseit, riportjait tartalmazó könyve ( Fény és árnyék) a magyar emigráns irodalom egyik érdekes és értékes alkotása. Nincs arra mód, hogy egy ilyen rövid terjedelmű könyvajánlóban a mű egészére kitérjünk, inkább egyetlen szöveget emelnék ki a rendkívül sokszínű és magas színvonalú termésből.
Dr. Ágoston Ede feldolgozza az 1903-ban, a kárpátaljai Szuhabaranka faluban történeteket. Ez év karácsonyán Petrovszki Dénes földműves eltűnt. Mégpedig úgy tűnt el, hogy lejött érte egy nagy, fényes " valami", mely körül különös " alakok" mozogtak, és elragadták Petrovszki Dénes földművest. Az esetet kivizsgálta a bíróság, bűncselekményre utaló jelet nem talált.
Az esetre az 1950-es évektől lecsapott a sajtó. Mégpedig az UFO-sajtó. Azt találták ki, hogy biztosan az 1903-as szuhabaranka-i esemény volt a világ első UFO-emberrablása.
Az olvasottak alapján nekem más a véleményem. Szerintem Petrovszki Dénest az angyalok ragadták el, méghozzá a mennybe. Erre persze nincs cáfolhatatlan bizonyítékom, de két dolgon érdemes elgondolkozni:
1. A fényesség ( tehát nem űrhajó: fényesség) körül- a vallomások ezt mondják- különös alakok mozogtak. Tehát nem emberalakok, hanem különös alakok. Az angyalok bármilyen testben meg tudnak jelenni. Lehettek ők is ezek a különös alakok.
2. Az azóta "lezajlott" ( ha lezajlott...) ufós emberrablások után az elkövetők visszaengedték áldozatukat a Földre. Petrovszki nem került elő, se élve, se holtan.
És a legdöntőbb: az estetre 1903 Karácsonyán került sor!! Ez nem lehet véletlen.

Amúgy Dr. Ágoston Ede könyve kitűnő, remek írói tehetségről árulkodik.

Los Angeles, 1971

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása