Garaczi László:Pompásan buszozunk!Egy lemur vallomásai 2.

Garaczi László, avagy Garalaci, avagy Gara Laci, büszkén és boldogan maga mögött hagyta az óvodáskor időarányosan növekvő kínjait, és megérkezett a várva várt paradicsomba, azaz az általános iskolába. Valamilyen csoda folytán eljut a hatodik osztályba. Ahelyett, hogy enyhülnének a kínok, talán még fokozódtak is.Ezekről a kínokról vall a Pompásan buszozunk! Egy lemur vallomásai 2. című könyv.
Talán felvetődhet bennünk, hogy Garalacinak, avagy Gara Lacinak, még pontosabban Garaczi Lászlónak beilleszkedési gondjai voltak, de ezeket a negatív megközelítéseket hamar elhessegetjük, mivel Garaczi Lászlóból nagy író lett, tehát ő csinálta jól. Mindenesetre: ha ma lenne Garalaci iskolás, egészen biztosan elvinnék a nevelési tanácsadóhoz.

Hogy miféle kínokon is kellett keresztülmennie gy általános iskolásnak az 1960-as években?
- Gyermekutáló, fülhúzogató tanárok, tanárnők. Apuka méteres aláírása, kioktató szövege sem vesz el sokat ezen személyek erőszakosságának éléből.
- Bandák egymás közti harca, sokszor egy bélásért, melyben csodamód, hősünk, azaz áldozatunk, mindig a vesztes oldalra kerül, néhányszor jól meghempergetik a sárban.
-Szülői büntetés, méghozzá egy faragott virágkaróval, amit botor fejjel maga hősünk, azaz áldozatunk adott át kedves édesapjának azzal, hogy ha rossz lesz, azzal verheti.
- Apuka olykor iszik, olykor a prémiumot issza el, pedig szükség lenne rá. A józan apára meg a pénzre is.
- És persze a lányok. Mindig csak nagyobb fiúkkal állnak szóba. De mi lesz így szegény hatodikosokkal...

Egy lemur vallomásai 2. Pompásan buszozunk! Kultikus könyv a kilencvenes évekből, irodalmi remekmű. Mindenkinek ajánljuk, bár, azt gondolom, keresztény iskolák a közeljövőben nem veszik fel az ajánlott irodalom listájára.

Magvető, első kiadás 1998.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása