Bölöni Domokos:Mosolygó kis pöttyös, szovátai pisztráng

 Átementhető-e a hagyományos népi kultúra a 21.századba? Vagy épp ellenkezőleg: a történelemnek, a hagyománynak védekező pozíciót kell elfoglalnia a poszt-posztmodern rohanásában? Bölöni Domokos novellái, karcolatai azt a választ adják: mindkét megoldásra fel kell készülni. Mert olvashatunk ebben a könyvben olyan történetet, melyben a hagyomány legyőzte a mindenáron való újat akarást, de előfordul, hogy bizony a fordulat győz az erő felett. A Mosolygó kis pöttyös szovátai pisztráng- mely sajnos, melgjelenésének idején, 2014-ben, nem kapta meg a kellő kritikai figyelmet- éppen ezért album is, de dokumentum is. Egyszerre ábrázolja az állást és a mozgást. Erdély varázsát és a varázs eltűnését. 
A Hangok a semmiből című novella főhőse elmagányosodik, egészsége is mind gyengébb lábakon áll, faluja is pusztul, elvándorolnak az emberek- így aztán teremt egy virtuális világot a rádiójával. Úgy beszél, mint a román rádió bemondónője, egy idő után ő maga lesz a rádió. Egészen addig, amíg...
Az éjfél után óra kettő című történetben a történelem győz a jelen fölött. Tolvajok garázdákodnak a kertekben, néhány helyi lakos pedig " önkéntes polgárőrséget" alakít, hogy majd ők elintézik..Sikerül elkapni a tolvajokat, jól el is püfölik őket, csakhogy valami a múltból feldereng, amikor a földekről van szó, valami régi, történelmi tévedés...
A különös című, mindössze egyoldalas, de rendkívül sokatmondó Macsukámbosz de Tránszilvánijá egy napjainkban is égető problémára, a fiatalság külföldre vándorlására hívja fel a figyelmet. Teszi mindezt nagyon szuggesztív, mondhatni:költői hangvétellel, melyben a roma folklór mellett más stílusirányzatok is visszaköszönnek. 
A könyv legtragikusabb novellája a Karácsony a városban című történet. Egy falusi, egyszerű asszony elhatározza, hogy meglátogatja városban élő lányát, karácsonykor. Összecsomagol jó kis úrtavalót, füstölt szalonnát, káposztás húst. Aztán rá kell jönnie, nem fogadjáűk szívesen. Az új generáció már másképp ünnepli a karácsonyt, és nem kell nekik sem a füstölszalonna, sem a káposztáshús.
De felbukkan Bölöni Domokos könyvében a népi humor is. A leshegyi balladácska akkora székely humor, hogy csak na'- aki elolvassa, sohasem feledi el. Meg aztán ott az aforizmaszerű mondás: " Úgy igaz, mint Leshegyen a villanykontroll", na ez bennem örökre megmaradt. 

Kinek ajánljuk a Mosolygó kis pöttyös szovátai pisztráng című könyvet? Hát, annak, aki már azért belekóstolt a népi kultúrába. Egy kis Móricz, egy kis Tamási nem árt előtte. Csakhogy szokjuk a hangvételt. 
Merthogy: elszoktunk a jótól. 

Korkép Könyvek, 2014.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása