Zilahy Lajos:A lélek kialszik

 Zilahy Lajos a két világháború közötti időszak egyik legsikeresebb magyar írója, mondhatnánk: bestseller-szerzője volt. A lélek kialszik című könyve nem ért el akkora eladási példányszámokat, mint pl. a Halálos tavasz, de sok irodalombúvár szerint Zilahy legmaradandóbb értékű könyve ez. Önéletrajzi jellegű lélekrajz, mindemellett izgalmas regény.
A cselekmény lényege a következő: a Zilahy családban meghal az apa, a család elveszíti üzleti kapcsolatait, és hamarosan csődbe megy. Az író, a fiatal Zilahy, Pestre jön, joghallgató lesz, el is végzi az egyetemet, de állást nem talál, kénytelen fizikai munkát vállalni. Mindeközben otthon is áll a bál, Rózsa, az ifjú lány, egyfajta se veled-se nélküled kapcsolatban él egy vasutassal- végül később összeházasodnak. Az ifjú jogász pedig elhatározza, Amerikába megy. Anyja nem helyesli elhatározását, de végül ( úgysem tud mást tenni) beleegyezik. Az ifjú jogász a hajón megismerkedik egy kisstílű szélhámossal, aki azonban segíti őt a túlélésben. A fiúnak minden idegen, lassan leküzdi honvágyát. Liftesfiúként kétszer annyit keres, mint otthon jogászként. 
Aztán jön a szerelem. Egy tizenéves lányba szeret bele, azonban a kulturális-mentalitásbéli különbségek hamarosan elválasztják őket. 
De, ami a legfontosabb: ezek a kalandok biztosítják az ifjú számára az idegen közegben való túlélést. Tehát, hiába ér véget a szerelem, az emigráns fiatal csak nyert rajta. Volt reménysége, megakadályozta őt abban, hogy szégyenszemre haza kelljen kujtorognia. Hogy a lélek kialszik? Igen, az ember felnő, az ifjúkori lobbanások kialusznak- de a hamu alatt mindig ott rejtezik a parázs. 

Kinek ajánljuk ezt a könyvet? Ajánljuk elsősorban a korszerű szépirodalom kedvelőinek. Rendkívül finom lélekrajz, modern elbeszélésmód, mentesen az avantgarde-tól, egyfajta szép, polgári irodalom, leginkább Máraihoz lehetne hasonlítani, persze az efféle analogizálásokkal vigyázni kell. 
Aztán ajánljuk a könyvet társadalomtörténészeknek, szociológusoknak. Zilahy nagyon alapos megfigyelő, még az amerikai magyar étteremben felszolgált paprikáscsirkéről is értékelő leírást közöl. A kor lüktetése, apró kis életmódbéli nüanszai, mind ott vannak A lélek kialszik című könyvben. 

Reméljük, hogy az elkövetkező évek-évtizedek irodalomoktatása felfedezi Zilahyt. Nagyon nagy kincs ő. 

Újabb kiadás: Millenniumi Könyvtár, Osiris Kiadó, Budapest, 2001.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása