Albert Camus:Boldog halál

 Albert Camus nevét az egzisztencialista filozófiával szokták összekapcsolni. Ám ő nem szakmabeli filozófus volt,hanem szépíró. Első regénye a Boldog halál. A téma voltaképpen ugyanaz,mint a Szerző későbbi könyveiben:magány,elidegenedés-érzet,a különösség helye a polgári társadalomban. Összegezve tehát:az emberi szenvedés.

A könyv főhőse,Patrice Mersault,idegenül érzi magát a francia uralom alatt álló Algír világában (Camus maga is algériai francia volt).Különböző menekülési módokat eszel ki,de ezek sorra kudarcba fulladnak.

Először a gyermekkorát próbálja átmenteni felnőtt életére  Abban a szobában alszik,ahol anyja meghalt,őrzi édesanyja emlékét. Ám hamarosan belátja,hogy ez nem megoldás.

A szerelem lesz a következő menekülési kísérlet. Csakogy Mersault-nál igazi szerelem nem létezik,csak valamiféle barátsággal egybekötött vágy. Ez persze a nőknek kevés,úgyhogy hősünk nem tud kialakítani tartós párkapcsolatot.

A következő kísérlet az intellektualizmus,a filozófia. Hősünk megismerkedik egy mozgáskorlátozott férfival,akivel jókat beszélgetnek létezésről,az élet értelméről,a halálról,a szerelemről,és az elidegenedésről-Camus nem használja ezt a szót. A vége az lesz,hogy Mersault lelövi beszélgetőtársát,majd Európába utazik,méghozzá Prágába. Ám a cseh főváros barokk hangulata nyomasztóan hat rá,mint ahogy az Európát átszelő vonatút sem hoz számára boldogságot. 

Hazatér és folytatja menekülési kísérleteit. Előbb segíteni próbál egy szerencsétlen bádogoson,de nem sikerül neki. Aztán egybeköltözik két fiatal lánnyal,de itt sem talál rá az áhított boldogságra.

Hogy végül mi hozza meg Mersault számára a boldogságot,azt megtudhatja,aki elolvassa Albert Camus:Boldog halál című regényét. A könyvet leginkább irodalomban már valamennyire jártas felnőtteknek ajánljuk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása