Kovács József: A blues története a kezdetektől napjainkig

 Megírható egyetlen vastag könyvben a blues története? Hiszen a blues olyan, mint egy hatalmas fa hatalmas gyökere, ebből a zenéből származik a későbbi rock and roll, R&B, soul, és még ki tudja, miféle és hányféle zenei irányzat. Kovács József bebizonyította, hogy a feladat teljesíthető, bár bizonyos kompromisszumokat azért kellett kötni. A blues története a kezdetektől napjainkig kitűnő könyv, a zenetörténet egyik alapműve. 

Miért is mondhatjuk ezt? Egyrészt azért, mert társadalmi kontextusba ágyazza a zenét, rámutat az amerikai rabszolgaság és a blues kapcsolatára, ugyanakkor megcáfolja azt a sztereotípiát, miszerint a blues " fekete zene" lenne. Olyan, Európában ismeretlen előadókat ismerünk meg a könyvből, mint Bessie Smith, Ida Cox, Rory Gallagher ( nem vagyok a zenében teljesen tájékozatlan ember, ám be kell vallanom, korábban soha nem hallottam az ír gitárfenoménról), Magic Sam. De olyan, ismert előadókról is rengeteg újat megtudunk, mint a hatvanas évek egyik kultikus alakja, Jimi Hendrix, , vagy éppen a nálunk amolyan blues-slágerzenészként ismert Mike Bloomfeld, akinek még szülővárosában, Chicagoban is meg kellett küzdenie az elismerésért- de megérte. Igen jelentős előadósokat kedveltem meg úgy, hogy elolvastam a könyvből a szöveget, majd a legnépszerűbb videomegosztó portálon utána kerestem a felvételeknek. Curtis Salgado így lesz mostantól az egyik kedvenc blues énekesem-szájharmonikásom. 

És mi a helyzet a magyar előadókkal? Kovács József róluk is szól könyvében, a legjobbnak Deák Bill Gyulát tartja, de szerepel itt Póka Egon, Oláh Andor, Tátrai Tibor, Horváth Charlie, Török Ádám. 
Egyik kritikusa felrótta Kovács józsefnek, hogy olyan előadókat is szerepeltet könyvében, akik már nem éppen blues- zenészek, inkább a rock and roll vagy éppen a kommerciális rock irányába mentek el. Erre csak annyit felelhetünk: mindennek a blues a gyökere. Ha egy rockzenekar megereszt egy feregeteges gitárszólót, akkor gondolhatunk arra, hogy az 1920-as évek Amerikájában pontosan ilyen dallamokra vágytak a zenére szomjas fülek. Legfeljebb nem ebben a tempóban. 

Kovács József könyvében szól  blues üzleti hátteréről is. Magyar zenészek talán irigykedve olvashatják az amerikai lemezeladási példányszámokat...Mi meg csodálkozhatunk azon, hogy még a sztárok is menyire kiszolgáltatottak a kiadóknak. 

A blues története című könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretik a zenét, és hiszik azt, hogy a zene nem akkor kezdődött, amikor ők megszülettek. Ennek, kérem szépen, már patinás múltja van. Kovács józsef megtaníthat bennünket arra, hogyan kell ezt a múltat tisztelni. 

Kossuth Kiadó, 2017.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása