Koppándi Botond Péter: Az új homiletika és az amerikai protestáns prédikálás megújítása

 A 20.század közepén az USA templomai elkezdtek kiürülüni. A hívőket egyre kevésbé érdekelte a prédikáció. A homiletika nagy alakjai előtt nyilvánvalóvá vált, hogy meg kell újítani az amerikai protestáns prédikálást.
Koppándi Botond Péter teológiatanár könyve róluk, a nagy megújítókról szól. Azokról a prédikátorokról, akik kollégáik erőteljes ellenszenvét legyűrve sürgették a hit takarójának eldobását, a hallgatóság bevonását a prédikációba, új formák bevezetését, és az evilági témákról, a mindennapi életről való szólást, persze, ütköztetve a fogyasztói társadalom világát a biblikus értékrenddel. Megszületett az új homiletika.

Fred Craddock az induktív megközelítést javasolta, egyesből az általánosba érkezünk. A textusnak többféle értelmezése lehet, mert minden hallgató másképp értelmezi. Eugene Lowry, aki maga is kiváló jazz-zongorista volt, a prédikálást művészetnek tekintette. David Butrrick a retorikus elemek visszahozását sürgette, valamint a mozzanatokra épített prédikációstruktúrát igyekezett alkalmazni. Thomas Long szerint az ókori szöveg és a jelen világ közötti kapcsolatot a képzelet teremti meg. Szerinte a prédikátor tanú. David James Randolph a prédikációk dinamizmusát kevesellte, dinamikusabb prédikálást akart. Ludy Atkinson Rose megalkotta a konverzációs homiletikát, melyben nagyon sokszor szerepeltek feminista szempontok is.
Azonkívül, bár az új homiletika legtöbb képviselője még a 20. században élt, már előre látták, hogy az új generáció már a technika bűvöletében él. Éppen ezért felhívták a figyelmet a látványelemek, pl. filmek fontosságára. (A történelmi egyházak médiára való nyitottsága igencsak vegyes...)
Koppányi Botond Péter kitűnő könyve remekül foglalja össze az ő munkásságukat, nem elhallgatva kritikai észrevételeit sem. Minden prédikátortól közöl prédikációt is. A könyvet minden felekezethez tartózó lelkésznek, papnak, tanítónak, prédikátornak szívből ajánljuk.

Megjegyezve persze, hogy hiába újult meg a protestáns homiletika Amerikában, a templomjárók, az igaz keresztények száma nem növekedett. Sőt...

Kálvin Kiadó, Budapest, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása