Steve Jones:Darwin szelleme. A fajok eredete-mai változatban

 Steve Jones nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy folytassa, a 21.század ismeretelemeivel feltöltse Charles Darwin természetes kiválasztódásra alapozott biológiai evolúcióelméletét. A feladatot sikerrel végrehajtotta, remek könyv kerekedett ki ebből a próbálkozásból, mely minden érdeklődő ember számára komoly szellemi kaland lehet. A 21.századi Olvasót átjárja Darwin szelleme. 

Megtudhatjuk, hogyan avatkozott bele az ember ( legfőképp az ipari forradalom) az evolúció természetes menetébe. A Galápagos-szigetek példáján keresztül megismerjük, mekkora veszedelmet okozott a flóraidegen állatok betelepítése az őshonos állatvilágban. Talán kissé a divatnak is engedve, Jones felhívja figyelmünket az élővilág megőrzésének fontosságára, ugyanakkor pl. a kaliforniai méhek példáján keresztül rámutat, hogy olykor az állatvédők is tévednek ( hogy pontosan miben, az kiderül a könyvből). Ám az ember nem pusztán kérokat okozott, a tudományos előrelépések apró sorozata segítheti a fajok evolúcióját. 
Hogyan függ össze a mendeli eretű genetika, a molekuláris DNS-elemzés és a darwini evolúció?- erről is beszámol nekünk Steve Jones. Ami a háziállat-tulajdonosok számára igencsak rokonszenves lehet, Jones a kutya példáján keresztül mutatja be magát az evolúciót. 

Mint ahogy az is kiderül, miért nem használják egyes szerveiket a bálnák, vagy éppen mi bizonyítja, hogy az élőlények szeme is evolóciós úton alakult ki. Jones cáfolja az angolszász kreacionisták azon logikáját, miszerint ha valaminek nem tudjuk előzményét kimutatni, akkor az biztosan Isten munkája. Az sem igaz- állítja a neves Szerző- hogy napjainkban nem lehet kimutatni új fajok keletkezését. 

De ellentmond Jones azoknak a vakbuzgó evolucionistáknak is, akik az élőlények minden egyes apró eltérésében az evolúció bizonyítékát vélik felfedezni. Jones bevallottan és vállaltan evolucionista, ugyanakkor ez az ő esetében nem egyenlő a heveny antikreacionizmussal. Mindvégig hangsúlyozza, hogy az evolúció bonyolult dolog, nem egyszerűsíthető le pusztán az élőlények változására. 
Ezenkívül olvashatunk itt környezetszociológiáról, a taxonómia problémáiról, öko-történelemről- egy szó, mint száz, a Darwin szelleme.A fajok eredete mai változatban című könyv a 21.századi tudományos világ egyik közkincse. 
Éljünk vele!

Typotex,2003.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása