Dr. Michael Mosley:Okos belek. Az egészséges bélflórához vezető életmód

 Dr. Michael Mosley könyve alapjaiban változtatja meg mindazt, amit eddig az emberi bélrendszeréről, az emésztésről, a fogyókúráról tudtunk. Az Okos belek csakis kísérleti eredményekkel alátámasztott tényeket tartalmazó, pontos, precíz egészségtudományi könyv, melynek ott a helye minden család polcán.

Megtudhatjuk, mi is az a mikrobiom, és hogyan fedezték fel. Megismerhetjük azokat a fontosabb élőlényeket, melyek ezt a fantasztikus faunát alkotják, s a Szerző részletesen elmagyarázza, milyen hatásuk is van az emberi működésre. Olyan, a magyar egészségügyi szakirodalomban csak ritkán előkerülő fogalmakkal is megismerkedünk, mint a székletátültetés, a valóban személyre szabott táplálkozás, vagy éppen a bézs színű étrend, nem is szólva a bélféreg-diétáról.
Dr. Mosley koncepciója a következő: ha rendben van a mikrobiomunk, azaz kellően sok fajból áll, egyik sem dominálja a másikat, akkor az emberi emésztőrendszer is rendben van.

Milyen ételek segíteni helyreállítani megromlott mikrobiomunkat? Ezzel kapcsolatban részletes leírást olvashatunk az egyes ételcsoportokról. Dr. Mosley nem kárhoztatja a tojást és a zsírt, ellenben a könnyű szénhidrátokat igen. A könyvben részletes receptek találhatók irritábilis bélszindrómában, a lisztérzékenység különböző formáiban, valamilyen allergiában szenvedő emberek számára, melyeknek fogyasztása tapasztalaton alapul ( itt említem meg, hogy Dr. Mosley a vagányabb, bevállalósabb orvosok közé tartozik. Egyszer lenyelt egy kapszula méretű kamerát, aztán egy kiállítás közönsége megcsodálhatta a doki gyomrát. Nem semmi...)

Az Okos belek című könyv valóban elvezetheti Olvasóit az áhított bélflóra-egészség felé. Nagyon jól megírt, jól hivatkozott, megalapozott orvosi könyv ez. Igazi bestseller.
GABO Kiadó 2019. Fordította: Czibik Márta

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása