Wisinger István:A Nobel-díjas kém

 Szent-Györgyi Albertről,a Nobel-díjas tudósról már nagyon sokat tudunk. Ismerjük és használjuk a C-vitamint,tanulunk arról,milyen felfedezéseket ért el Szent-Györgyi Albert a rákkutatásban. Wisinger István kitűnő könyve bevezet bennünket Szent-Györgyi Albertnek,a magánembernek,a kémnek,a politikusnak igencsak titokzatos világába. E világ egyik eleme lesz aztán a tudományos kutatás. 

Szent-Györgyi Albert személyisége nem mi dennapi volt. Amint a könyvből kiderül,imádta a kalandokat. Vitorlázórepülőjével Portugáliában szenvedett balesetet. Első házassága válságba került,felesége szeretője (aki nem volt más,mint a cselédlány...) pisztollyal rálőtt. Az első világháborúban belelőtt a saját karjába. A második világháborúban önként ajánlkozott közvetítőnek Magyarország és a nyugati szövetségesek között. A szegedi egyetemen röplabdázott a hallgatókkal,és elérte,hogy a numerus clausus hirhedt törvényét ne alkalmazzák hallgatóira. Tanár létére ő volt a diákmozgalom vezetője. 

A második világháború után levelet írt Sztálinnak,melyben tiltakozását fejezte ki a szovjet katonák garázdálkodása miatt. 

Nyolcvankét évesen megtanult vízisíelni,valamint hátraszaltóval a tengerbe ugrani.

Verseket is írt,és Kodály Zoltánt kérte meg,hogy írjon rá oratóriumot. Mikor Kodály ezt elutasította,megíratta mással a zenét. 

Szóval,szeretném,ha Szent-Györgyi Albert a mesterem lenne. Ő az életével tanított. A történelem legsötétebb korszakaiban megőrizte szellemi függetlenségét. 

Wisinger István:A Nobel-díjas kém című könyve méltó emléket állít a nagyszerű tudósnak és nagyszerű embernek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása