Magyar Elek:Az ínyesmester 1000 új receptje

 Magyar Elek szakácskönyve- ma így mondanánk- a két világháború közötti időszak egyik bestsellere volt saját műfajában. Az ínyesmester 1000 új receptje 1945-ig négy kiadást élt meg. Nagyon szerették a háziasszonyok. Miért is?
1. Valóban áttekintette a teljes magyar konyhát Budapesttől Csallóközig, Pécstől Székelyföldig. 
2. Leírásai mindenki számára érthetők, megvalósításukhoz nem kell sem különösebb eszköztár, sem méregdrága alapanyagok.
3. Egy ételnek több fajtáját is közölte, töltött káposztából például ötfajta receptet is találunk- ha figyelembe vesszük az apró kis módosításokat. 
4. Részletes recepteket közöl diétához, speciális táplálkozási igényekhez. Ez akkoriban új volt. 
5. Pörköltösített. A pörkölt egyszerű étel, férfiak is el tudják készíteni, úgyhogy Magyar Elek könyve nemcsak a női nem köreiben volt népszerű. Például a pacalpörkölt leíását itt találjuk meg először, teljes valójában. És nem körmöspacalként, hanem önálló ételként. 
6. A konyhatechnikáról is részletes ismertetést közölt. Ez főleg a fiatal falusi pároknak volt hasznos, akik efféle tudást otthonról- csak igen házagosan hoztak. 

Szóval, ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, aki szeret fézni, és mindenkinek, aki szeret enni. 
Guten Appetit!Jó étvégyat! 
A könyv letölthető a mek.oszk.hu oldalról. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása