Madeline Miller:Kirké

 Madeline Miller görög mitológiai környezetben játszódó regénye- véleményem szerint- a 21.század eddig eltelt évtizedeinek egyik legjobb könyve. Jómagam kötelező olvasmánnyá tenném a középiskolában. 
A történet főhőse, Kirké, a meglehetősen vérmes természetű és olykor kegyetlen Heliosz napisten lánya, nimfa. Ám a családban ő az utolsó, már ami a megbecsültséget illeti. Testvérei csúfolják, apja szerint semmire sem jó, anyja nem szereti a rikácsoló hangját, egyszóval, a családon belüli elvetettség-érzés tipikus példájával állunk szemben ( ez egyébként a 21.században is gyakori jelenség). Csoda, hogy Kirké vigasztalásra vágyik, és beleszeret egy halandó, szintén elvetettség-érzéssel küszködő hajóskapitányba? Még nincs tudatában varászséerejének, de átváltoztatja Glakukoszt, a hajóst, aki azonban ezek után nem őt, hanem Szküllát választja feleségül. Kirké bosszúból átváltoztatja Szküllát szörnyeteggé, aki tengeri hajósokra vadászik. 

Ám a görög istenek világában nem nézik jó szemmel, ha egy isten a másik ellen fordul. Kirkét száműzik egy szigetre, itt fedezi fel, itt csiszolja saját varázserejét. Többször felkeresi őt Hermész, az olüposzi istenek hírnöke, egyrészt azért,hogy ellenőrizze őt, másrészt, mert valahol szerelmet érez iránta. 
Aztán egy napon eljön Kirké nagy pillanata. Nővére, aki Minószhoz, Zeusz halandó fiához, Kréta királyához ment feleségül, látni akarja. Az történt ugyanis, hogy szükség van Kirké varázserejére, merthogy...és eddig ismertettem a cselekményt, a többi elolvasható Madelline Miller csodálatos könyvében. 

Abban a könyvben, amit szó szórint értve:Mindenkinek ajánlunk, aki egyáltalán tud olvasni. Gyönyörűséges, nyelvezete mint gyorsfolyású patak (Frei-Kovács Judit fordította), és az egész könyv csillog, áttetsző és mély, mint a görög istenek világa. 
Szeretném köszönetemet kifejezni a General Press Könyvkiadónak, amiért a magyar Olvasók számára is hozzáférhetővé tették ezt a művet. A könyvborítóért pedig külön elismerésem, nagyon szép. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása