Kertész Ákos:Névnap

 Kertész Ákos:Névnap című könyve két kisregényt,hat elbeszélést és egy hangjátékot tartalmaz.

A kötet címadó darabja,a Névnap,a szatíra eszközeivel mutatja be a modern családok hanyatlását. A Víg,a Varga és a Mazur házaspárok évente összejárnak,hogy közösen ünnepeljék meg a három férfi egymáshoz közel eső névnapját. Idén Vígék a soros vendéglátók.Csakhogy a házasságuk finoman szólva sem ideálisan működik. A másik tudta nélkül szabadságot vesznek ki aznapra,a férfi kocsmákban lődörög,a nő pedig ruhát és frizurát csináltat finonan szólva is szabadoserkölcsű barátnőjénél,Julinál. Juli legalább tizenöt évvel megfiatalítja az asszonyt. Amikor aztán délután megérkeznek a vendégek,hát,történik egy kis malőr...

Az Üvegkalitka c.kisregény egy benzinkúton játszódik. Zsuzsa a csinos,erélyes főnökasszony,mellette Iván,a sógora,csak amolyan kisegítőnek tűnik. Egy hajnalban megérkezik Zsuzsa férje,Sándor,közli,hogy beleszeretett Iván feleségébe,és válni akar. Zsuzsa nem hagyja annyiban,és eddig titkolt részleteket mond el a család életéből. Sándor és Iván megdöbben...Zseniális próza,minden olvasónknak szívből ajánljuk.

A Kövek című elbeszélés a második világháború utáni évekbe kalauzol el bennünket. A Lánchíd romokban,a kövek és gázcsövek között kamaszfiúk,köztük az író-elbeszélő is,játszanak. Ám egyszercsak vége a szép napoknak,Budapest egyik büszkeségét újjáépítik. 

Egy vendéglő és egy árva plüssmackó története az Öreg ház. Furcsa emberek,macskák,árnyékok,mindemögött pedig egy nagyon csúnya,csúnya történet. Tárgyak és érzelmek a valóság és a lét határán. Nagyszerű írói teljesítmény.

Voltak már olyan szituációban,hogy feküdtek nyugodtan a vízparton,szerettek volna egy jót napozni,erre megjelent egy rakás rajcsúrozó gyerek a szüleivel,és mindent felforgattak?A Sárga kavicsok c.novella hőse,Varsányi,pontosan így jár. Amikor aztán elveszti türelmét és rákiabál a srácokra,ugyancsak meglepő fordulat következik be...

Hogy mi mindennel kell foglalkozni egy vállalatvezetőnek!Nem elég,hogy Meleg van(ez a következő elbeszélés címe),mindenféle személyügyi kérdésekkel zaklatják. Az öreg lakatos véletlénül apróra vágott hétezer forint értékű,még használható lemezt. Dehát fülledt nyári idő van,ilyenkor az emberek agya kicsit kihagy. Vagy ennél többről van szó?

Lehet valaki,mondjuk egy férj,féltékeny a saját sógorára?A Nyár van c.elbeszélés szerint igen. Kertész Ákos remekül ábrázolja az öregedő és az ereje teljében lévő férfi közötti feszültségeket. Amikor aztán kajakozás közben észrevesznek egy öngyilkosjelöltet,félreteszik az ellentéteket...

A Fehér,hallgatag falak újra a második világháború időszakába repít vissza bennünket. A férj a kórházban virraszt sebesült felesége ágya mellett. A kórteremben,a másik ágyon eközben gerinclövés miatt meghal a férfi munkatársa. 

A könyvet az Autók és utak c. hangjáték zárja. Egy fiatalember stoppol az út szélén,mindenféle sofőrök veszik fel. Az egyik a házassága problémáival traktálja,a másik kiteszi őt az út közepén,azért,hogy megtanulja,ne bízzon senkiben. Ám akad egy kedves öregúr,aki még a teherautó volánjához is odaengedi. Talán nem jól teszi...

Kertész Ákos:Névnap című,sokműfajú gyűjteményes kötete naradandó irodalmi élmény. Erre a könyvre mindenki emlékezni fog,aki elolvasta. Merthogy:kiváló.

Szépirodalmi Könyvkiadó,Budapest,1972.

Antikváriunokban,könyvtárakban keresd!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása