Hargitai Károly:Támadnak az UFO-k!

 Aki szereti a jó sci-fit,annak ajánlhatunk a műfaj egyik magyar kitűnőségét. Hargitai Károly:Támadnak az UFO-k! című könyve izgalmas olvasmány,21.századi szemmel pedig azt mondhatjuk:kissé profetikus.

A történet valamikor a 21.században játszódik. Az emberiség szinte teljesen felélte a Föld erőforrásait. 12 milliárd ember él a bolygón,egy szűk területen,ivóvíz alig,az állatfajok nagy része kipusztult. Az orvostudomány viszont fejlődött,öregedést visszafordító szert találtak fel,ebből azonban csak a politikai vezetőknek jut,ezért aztán tüntetések vannak a nagyvárosokban. Történetünk főhőse,Nat,civilben újságíró,valójában azonban a titkosszolgálatnak dolgozik.Ellenzéki csoportokba épül be.  Undorodik az egésztől.

Egy ízben elküldik,hogy riportot készítsen a huszadik századi háborúk túlélőivel,amikor különös  hangot hall. Egy másik bolygó láthatatlan képviselője,Ao szól hozzá. Elmondja,hogy évtizedek óta megfigyelik az emberiséget,s a vezetőség úgy döntött,atomháborút kell kirobbantani a bolygón,hogy elpusztuljon. Ao,elmondása szerint,szeretné ezt megakadályozni,ezért figyelmezteti Natet. 

Vajon hogyan reagálnak a vezetők az információra? Egyáltalán:hisznek a fiatalembernek?Kész arra az emberiség,hogy megállítson egy katasztrófát?

Hargitai Károly könyvének legnagyobb erénye,hogy híven ábrázolja a civilizált társadalomra váró katasztrófát. A Tamadnak az UFO-k! sci-fi ugyan,de az átlagosnál jóval magasabb színvonalon. Az apokalipszis képeit látjuk kirajzolódni,irodalmi színvonalon. Úgyhogy mindenkinek ajánljuk,aki érdemes és izgalmas olvasmányra vágyik,és kíváncsi-egy kicsit-a jővőre.

Kiadja a Magyar Eszperantó Szövetség,1989.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása