Ellery Lloyd:Képkockák

 Ellery Lloyd (a név valójában egy írópárost takar) Képkockák című könyve tőlünk nyugatra már sikerkönyvvé lett. Úgy sejtem,egészen bizonyosan a 2021.év egyik bestsellere lesz Magyarországon is. Nagyon 21.századi könyv ez,teljesen a mai mindennapi valóság elétart tükröt. Olyan témát dolgoz fel,amihez eddig csak kevés író mert nyúlni:az influenszerek életét.Mindemellett nagyon izgalmas thriller,meglepő fordulatokkal,izgalmas kis csavarokkal.

A történet főhőse Emmy Jackson fiatal,életrevaló édesanya,aki férjével együtt azon fáradozik,hogy megfelelő életkörülményeket teremtsenek gyermekeiknek és maguknak. Csakhogy odalesz a biztos állás,valamilyen megoldást kell találni. Emmy egy véletlenül sikeressé lett instás videón felbuzdulva úgy dönt:influenszer,azaz internetes véleményvezér lesz. Kialakítja a tökéletes család képét az Instagramon. Ez a kép arról szól,hogy hozzáértő,türelmes és szerető szülők nevelik okos és szép és egészséges gyermekeiket. Hamarosan kommentek százai érkeznek,anyukák kérnek gyermeknevelési tanácsokat illetve panaszolják el otthoni sanyarú életüket,Emmy pedig mindig kész egy frappáns válasszal segíteni. Mintaanyuka mintaférje és mintacsaládja. Az emberek pedig vevők minderre. A pénz pedig jön,mint a tenger. Jelentős életszínvonal-emelkedés lesz a család osztályrésze.

De milyen áron! Egy búrában,egy látszatvilágban kell létezni. Emmy férje és a gyermekek egyre kevésbé lelkesednek azért,hogy a kis mindennapi,szokványos középosztálybéli életük tízezrek számára vált napi látványossággá. Nincsenek már meghitt percek a mamával,mindig arra megy el az erő és energia,hogy a tökéletesség látszatát fenntartsák. Ráadásul feltűnnek a zaklatók. Egyikük olyan mélyen gyűlöli Emmyt,hogy akár ölni is kész lenne. Fenyeget,zsarol,megpróbálja Emmyt a nyilvánosság előtt lejáratni. A fiatal nő teljesen kétségbeesik. Majd hirtelen úgy látszik,rendbejönnek a dolgok. De ez csak csalóka pillanat...A gonosz még nagyobb sebességre kapcsol.

Nagyon élénk a könyv cselekménye,ahohy recenziókban írni szokták,"sodró lendületű". A dialógusok is pörgősek,viszik előre a történetet. Kiknek is ajánljuk Ellery Lloyd könyvét?Krimiszerető és az internet világától nem idegenkedő felnőtteknek. 

Fordította Szieberth Ádám. Magyarországon forgalomba hozza a GeneralPress Könyvkiadó.Megjelent 2021-ben. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása