Jeffrey Archer:Fej vagy írás

 A világhírű brit író Fej vagy írás című könyve politikai thriller,de nem egy ponton jócskán átlépi a műfaj megszokott kereteit,ezáltal válik igazán értékes és felejthetetlen alkotássá.

A történet a hidegháború idején kezdődik,a Szovjetunióban. Sztálin már régen halott,de a diktatúra szelleme tovább él. A Karpenko család férfitagjai rendkívül ambíciózusak,tehetségesek és szabadságvágyók. Ez a vesztük. Az idősebb Karpenko belekeveredik valamibe,a titkosszolgálat,a KGB pedig meggyilkoltatja. Az anyának és a kamaszfiúnak menekülnie kell. Fej vagy írás-alapon döntik el,hogy Angliát vagy Amerikát válasszák. Archer könyvének cselekménye ettől kezdve két szálon fut:megtudhatjuk,milyen élet várna a családra Angliában illetve az Egyesült Államokban. Angliában nyugodtabb,csendesebb,inkább a közszféra irányába mozgó pályát fut be az ifjabb Alekszandr,míg Amerikában inkább a vállalkozás,a nemzetközi kereskedelem világa várná tárt karokkal-és persze jó sok ellenséggel-a tehetséges orosz emigránsfiút. A történet végén aztán kiderül,hogy....de erről most ne beszéljünk,aki elolvassa a Fej vagy írást,meg fog döbbenni a befejezésen. 

A könyv mélyebb tanulságai egyfelől kulturálisak:Archer megdóbbentő őszinteséggel,némi maliciózus humorral hasonlítja össze a brit és az amerikai kultúrát. Másfelől pszichológiaiak:ilyenek vagyunk mi,férfiak. Egyéniségünk egyik oldala:magasra jutni,teret adni az ambícióknak,tekintélyt kivívni. A másik oldal:lazának,dinamikusnak lenni,oldottan üzletelni,utazgatni. Ez a kettősség határozza meg a férfit,amikor karriert épít. Számomra Jeffrey Archer:Fej vagy írás című könyve erről is szól,túl azon,hogy egy nagyon eredeti és izgalmas,az emberi logikát alaposan tornáztató bestseller. 

Magyarországon kiadja a GeneralPress. Fordította ( kitűnően):Tóth Bálint Péter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása