Fredrik Backman:A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

 Fredrik Backman a kortárs svéd szépirodalom talán legismertebb alakja. Sőt,talán megkockáztathatjuk:az európai irodalom egyik legismertebb európai alkotója. Könyveiben az emberi lét legnagyobb kérdéseit láttatja az átlagember szemével. Akikről kiderül,hogy nem is annyira átlagosak. Merthogy hatalmas szívük van.

A hazafelé vezető út c.regényének két hőse egy nagypapa,és unokája,Noah. Minden nap találkoznak és jókat beszélgetnek. Megtudjuk,körülbelül hány centit nőtt Noah a legutóbbi találkozás óta. A kisfiú mesél az iskoláról,a barátairól,meg a furcsa tanítónéniről,aki fogalmazást irat velük az élet lényegéről. Mivel ő még kisfiú,nem tudja,mi az élet lényege,ezért csak annyit írt:"Találkozás. És fagylalt.". Nem túl szívderítő,amit a srác a családjáról mesél:apa és anya folyton veszekednek és nem tudnak nevetni. A kisfiú azért is találkozik szívesen a nagyapjával,mert ő még tud nevetni.

Nagyapó pedig mesél az életéről,arról a sok-sok évtizedről,ami leélt. Mesél a kedves nagyanyóról,aki sajnos,már nincs köztünk. Hogyan ismerkedtek meg,hogyan táncoltak,mi mindent meséltek egymásnak. Nem lineáris történet bontakozik elő az öregúr szavaiból,hanem érzelem-mozaikok,reflexiók a közeli és távoli múlt egy-egy számára fontos eseményére. Megtudjuk a nagy igazságot:az emlékezés hozzáköt a jelenhez,de bizonyos értelemben el is távolít attól. Noah tartja nagypapáját a jelenben. 

Kinek ajánljuk a népszerű svéd író immár bestsellerré avanzsált könyvét?Mivel emberi pszichék igen kifinomult,differenciált leírásáról,elemzéséről van szó,inkább felnőtt Olvasóknak. De nekik aztán nagyon,mert A hazafelé vezető út minden reggel egyre hosszabb c.regény alaposan megpuhítja ám a szíveket! Backman könyve valami furcsa,korábban soha nem tapasztalt érzékenységet hív elő az emberből. Ezért is csodákatos. 

Magyarországon kiadja az Animus Kiadó,2017.
A Kiadó weboldala:animuscentral.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása