Benedek Marcell:Naplómat olvasom

 Benedek Marcell,a legendás magyar író,Benedek Elek fia,csodálatos könyvvel ajándékozta meg Olvasóit. 1962-ben újra fellapozta gyermekkori naplóit,újraolvasta őket,a felnőtt szemével. Hozzátette mindazt a történelmi és személyes tapasztalatot,amit a 20.század bőven szolgáltatott minden fiának. Ezáltal egyfajta személyes történelemkönyv született,olyan Szerző tollából,aki nem egy esetben igencsak közel volt a politikai élet sűrűjéhez is. 

Látjuk magunk előtt az 1890-es évek kisdiákját,amint dícséretet kap az iskolában,amire aztán apja nevét írják. Megérezzük annak a varázsát,mikor a tizenéves Marcell ismerkedik apja könyvtárának darabjaival. Fellelkesülünk vele együtt,amikor Cyrano szabadság szeretetete átjárja ennek az ifjú embernek testét-lelkét-szellemét. Átérezzük a kisfiú első találkozásait a latin nyelvvel,francia nyelvvel. Ott vagyunk az első irodalmi próbálkozásoknál,először csak az iskolaújság részére,aztán már nyilvános pályázatokra is-milyen csodálatos lehetett,amikor osztálytársai vállukon hordozták körbe az ifjú írót. Megismerkedünk a tanárokkal,Angyal Dáviddal,aztán az egyetemen a zseniális Riedl Frigyessel. A legendássá vált Thália Társaság előadásaira is elvisz a képzelet. Látjuk a házasodni készülő ifjú lelki gyötrelmeit,aztán a fiatal házas apuka kenyérgondjait,lassú,de igazán lassú araszolást a szamárlétrán.  Érezzük 1918-1919.folyamán a nagybetűs Történelem szorítását. Mint ahogy összeszorul a szívünk akkor is,amikor Elek apó és felesége haláláról olvasunk. 

A legnagyobb kihívás az lehetett Benedek Marcell számára,hogyan írjon híres édesapjáról,Benedek Elekről,a magyar mese-és mondahagyomány kitűnő feldolgozójáról,a nagy fantáziájú gyermekíróról,akinek könyvein generációk nőttek fel. Számomra a Naplómat olvasom legnagyobb csodája a Benedek család elképesztő összetartása. Szinte együtt élnek,együtt lélegeznek,mindenki tud a másikról,ha valakinek nehézsége támad,azonnal ott a segítség. Olyan jó volna,ha manapság is ilyen jól működnének az emberi közösségek... Benedek Elek maga pedig egy gondoktól gyötört,de talpig becsületes férfiúként tűnik föl,akit gátlástalan üzletemberek hálója próbál befogni,de Elek apó minden kísérletnek és kísértésnek ellenáll. Nagyon gyomorforgató még utólag is olvasni,mit műveltek vele a Cimbora folyóirat kapcsán. 

Irodalomtörténészek számára pedig csemege lehet a rengeteg író,irodalmár,szerkesztő,kiadó életszerűen,sokszor ironikusan rajzolt portréja. Megismerkedünk a történész Angyal Dáviddal,a gyermek Hóman Bálinttal,a remek tanár Riedl Frigyessel,Révai Mórral,Jókai Mórral. Felvonul előttünk a korabeli irodalmi élet.A Naplómat olvasom tehát igazi korrajz.

Éppen ezért ezt a könyvet elsősorban történészeknek és irodalmároknak ajánljuk. A Naplómat olvasom főként Nekik nyújt igazi újdonságot,szakmai és emberi pozitívumot.

Szépirodalmi,1985.(2.kiadás)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása