Matolcsy Mátyás:A mezőgazdasági munkanélküliség Magyarországon

 Minden közösségnek joga van ahhoz,hogy megismerje valós történelmét,kultúráját. Ezt a közhelyesnek tűnő megállapítást azért írtam ide,mert a két világháború közötti magyar faluról sokaknak máig idealizált képe van:eszerint boldog legények és népviseletbe öltözött lányok aratják a bő földeken a gazdag termést. 

Matolcsy Mátyás könyvéből-helyesebb talán a "tanulmány" megjelölés-ennek az idealizált képnek az ellenkezője rajzolódik ki. A Nagyatádi-féle földreform számtalan törpebirtokost kreált,akik csak úgy tudtak megélni,hogy saját kis földjük művelése melett napszámot vállaltak más birtokán. Még rosszabb volt azonban a negyedtelkesek illetve földnélküliek helyzete. Matolcsy Mátyás adatai szerint másfél millió tíz hold alatti birtokos élt a két világháború között Magyarországon,ezek pedig munkaerejüknek 66 százalékát tudták kihasználni. Félmíllió ember pedig állandóan munkanélküli volt. 

Azért elborzasztó ez a szám,mivel anno 7 millióan lakták ezt az országot. Ebből a 7 millióból tehát félmillió ember állandóan,további egymillió pedig ideiglenesen volt munkanélküli. Semmiféle állami segély nem járt nekik. Nem is voltak munkanélküliként nyilvántartva. A Bethlen-kormány idején kidolgozott egészségbiztosítási rendszerbe sem léphettek be ( lévén,hogy ők ugyebár birtokos parasztok...)tehát nem járt nekik állami egészségügyi ellátás illetve nyugdíj. Az agrártermeléssel foglalkozó falusi emberek Magyarországon majd csak az 1960-as években váltak nyugdíjjogosulttá!Elborzasztó. 

Ne idealizáljuk tehát a Horthy-korszakot-meg úgy általában egyik történelmi korszakot se!Az igaz,hogy 1920 után volt úri osztály,volt középosztály-de köztük és a kisbirtokos illetve birtoknélküli parasztok között óriási volt a szakadék:életszínvonalban,gondolkodásban,egészségben. És ezt már a kortársak közül is sokan látták,csak éppen keveset tudtak tenni ellene. Ajánljuk ezt a könyvet minden tőrténelem iránt igazán érdeklődő embernek.Tanulságos lesz.

Matolcsy Mátyás:A mezőgazdasági munkanélküliség Magyarországon. A Magyar Gazdaságkutató Intézet kiadványa,1933.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása