Mácz István:Kísértés a jóra.Etikai olvasókönyv

Nagyon örvendetes,hogy Mácz István könyve, a Kísértés a jóra, az ifjúság kezébe került. Ha létezne olyan  tankönyv-verseny,ahol tanárok és diákok szavaznának az iskolában használatos könyvekről (tényleg,miért nincs?),azt gondolom,Mácz István műve az élmezőnyben végezne. Mind tartalmilag,mind formailag kitűnő,gondolatgazdag,szíveket nyitogató alkotás.

Szerző azt a módszert választotta,hogy az egyes etikai értékeket valamilyen valóságos példázaton,eseményen,élettörténeten keresztül szemlélteti,majd a történet után saját gondolatait vázolja az adott erényről. Nincs tanárbácsis magyarázgatás:élet van és igazi,felnőtt gondolat. Szerző felnőtt,befogadni képes emberekként kezeli olvasóit. 

A könyv címe Brecht:Kaukázusi krétakör c.színművéből vett mondattöredék,de remekül érzékelteti,mit is akar Mácz István ezzel a könyvvel. Bemutatni a jót,a jóság összetevőit,árnyalatait,formáit,a jólelkű embert-feltételezve,hogy minden ember szeretne jó lenni (a könyv 1993-ban jelent meg,nem biztos,hogy a 21.századi Olvasó osztozik Szerző optimizmusában...). Jób,Salamon király és a kis herceg történetén keresztül ismerjük meg a bölcsességet. Arisztotelész tanít bennünket mértékletességre,takarékosságra. Szophoklész Antigonéja által tudjuk meg,mi a kegyelet. Hemingway Öreg halásza az állhatatosság és az örök emberi küzdelem példája. A lelkierő szép példája az atombomba-támadás után Nagasakit újjászervező orvos, Nagaj Takasi. A becsületességre pedig remek példa Arany János,aki nem volt hajlandó Ferenc József tiszteletére verset írni. 

A könyv utolsó fejezetei már átvezetik az Olvasót a kereszténység világába. Szent István magyar király,akinek lelkiségét,Istenhez való közelségét híven visszaadja a híres rockopera,igazi keresztény ember,aki imádkozik,böjtöl,templomokat építtet. Tökéletes ember viszont csak egyetlenegy élt e Földön:Jézus Krisztus,Isten fia,aki emberré lett és kereszthalálával megváltotta az emberiséget. 

Nagyszerű példák,elmélkedésre váró gondolatok jellemzik Mácz István könyvét. Hogy kinek ajánljuk?Fiataloknak természetesen, de nem árt,ha idősebbek is elolvassák. Egy kis jóság,egy kis bátorság,becsületesség-kellenek a jó inspirációk. A Kísértés a jóra c.etikai olvasókönyv mindezt megadja nekünk. 

Szent István Társulat,Budapest,1993.(második kiadás)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása