Fáy Ferenc:Törlesztő ének

 Régi adósságát rója le könyvajánló blogunk azzal,hogy bemutatja és tiszta szívvel ajánlja Fáy Ferenc,Kanadában élt magyar emigráns költő köteteit. A Törlesztő ének című könyv 1963-ban jelent meg,és olyan irodalmi nagyságok tetszését is elnyerte,mint Márai Sándor vagy Határ Győző. A cím arra utal,hogy mindannyiunknak van törlesztenivalója Isten, a szülei,a hazája és még sokmindenki felé. Az életünk voltaképpen egy adósság törlesztése.

Fáy Ferenc könyvében rendkívül nagy hangsúlyt kap az emlékezés mint emberi-poétai aktus. A Falusi búcsú lendületes képalkotása a költő gyermekkorát idézi,csakúgy,mint a Régi nyár,béresekkel című vers. Pillanatképet rögzít-milyen rímeléssel,milyen erős belső dinamikával!-az Apám,míg a Nagyanyám című,12 soros elégia elképesztő nyugalmat,belső békét áraszt. Ám,hogy az emlékezés torzzá,groteszkké is válhat,és sokszor az emlékezőnek okozhat kellemetlen meglepetéseket,arról a kötet nyitóverse,a Hazafelé tanúskodik. A szép emlékek eltorzulnak, a tájat,a házakat kígyók,békák,patkányok lepik el. 

Fáy Ferenc istenes versei a "műfaj"-inkább a "tematika"lenne a helyes kifejezés- legjobbjai közé tartoznak. A Betlehem című vers a keresztény embernek a modern világgal,a számok,adatok,értékek világával való konfliktusát ábrázolja. A Gyermekvárás című költemény is sugall egyfajta bizonytalanságot:soha nem tudhatjuk,hogy az,akit ma éltetünk,ünneplünk,holnap nem válik-e megvetés tárgyává.  Az Ülj a vállamra...pedig hangsúlyozza a korábbi kötetből már jól ismert személyes istenhitet,ám az utolsó strófa már magában rejti az Isten és ember közötti konfliktust,a folytonos békétlenséget is. 

A Törlesztő ének számtalan verse szól a magyar múltról,az 1956-os forradalom és szabadságharcról,az emigráns lét nehézségeiről. Ám Fáy Ferenc kerüli a toposzokat,történelem-és politikaszemlélete realisztikus. A Németh Lászlónak ajánlott Hazai tavasz a mozdulatlan országról szól,amely minden cselekvést visszautasít-ám ezáltal elmarad a fejlődés,a föld műveletlen marad. Fáy itt a passzív rezisztencia lehetséges következményeit mutatja be. Az Októberi halott emléket állít az ötvenhatos forradalom fiatal mártírjainak. A halott fiatalemberben egy ország szívverése hallatszik. Nagyon meglepődtem A bőröndösök forraradalma c.versen. Ebben a remekműben a költő az emigráció kirakatforradalmárait gúnyolja ki,az önkéntes legendagyártókat,akik pénzért vett fényképeken mutogatják állítólagos önmagukat. Az emigráció táj-idegenségéről,mesterkéltség-érzéséről szól a Mondjátok el...c. mű. A fák,a poros út,a rét igyekszik befogadni az arra járót,de valahogy nem megy,minden idegenné vált. 

Ebben a kónyvajánlóban sok mindenre nem térhettünk ki. Csodás tájleíró verseket,létösszegző költeményeket is tartalmaz a Törlesztő ének c.kötet. Reméljük,Kedves Látogatóink közül egyre többen kapnak kedvet a Fáy Ferenc-életműhöz. 

Hogy ebben segítsünk,figyelmükbe ajánljuk Dinnyés Józsefnek,a Daltulajdonodnak Fáy Ferenc megzenésített verseit tartalmazó CD-jét,amely-számtalan más remekművel együtt-megvásárolható a bolthely.hu/dalok webáruházban. Jó olvasást,jó zenehallgatást kívánunk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása