Darvas József:Részeg eső

 Darvas József a 20.század baloldali népi íróinak egyike volt. Nagyon komoly szerepet játszott az irodalmi életben,volt a Magyar Írószövetség elnöke is. Irodalomtörténeti helyéről,megítéléséről még jó darabig folytatódik a polémia.

Részeg eső című műve először regény alakban jelent meg,de annyira erősek a benne szereplő jellemek,és a mű belső témája is annyira közérdeklődésre tartott számot,hogy megkérték:készítse el a színpadi változatot. Darvas meg is tette ezt,úgyhogy a Részeg eső leginkább színmű formájában vált ismertté,később aztán megjelent a Mai magyar drámák c.könyvben is. 

A színmű egy barátság alakulásán keresztül mutatja be a huszadik század sorsfordító történelmi eseményeit. Szóláth Béla és Balla Géza egy Völgyes nevű községből származnak,a darab Balla Géza temetésével kezdődik,aki öngyilkos lesz. Emlékeken keresztül tudjuk meg,milyen események és lelki folyamatok vezettek idáig. A második világháború idején Szóláth és Balla együtt küzdenek a németek ellen,a hátország ellenállását szervezik,röpcédulákat,németellenes plakátokat terjesztenek. A háború után optimisták,bíznak a jövőben,lelkesen támogatják az újjáépítést,népi kollégisták lesznek,a kommunista párt hívei. Ekkor már mindketten Budapesten élnek,művészpályan dolgoznak,Szóláth filmes,Balla festő. Csakhogy az 1950-es évek elején a történelem közbeszól:letartóztatják közös ismerősüket,Gyulát,aki csak 1954-ben szabadul. Az 1956-os forradalom idején a két korábbi barát másképp vélekedik a dolgokról.

Darvas József a Részeg esőben a kádárizmus ideológiáját öntötte színpadi formába. Elítéli Rákosi Mátyás sztálinista rendszerét,a Kádár János vezette puhább diktatúrával azonban már feltétel nélkül azonosul. Mindazonáltal tévedés azt hinni,hogy Darvas szimpla propagandadarabot írt. Nagyon is élők a jellemek,hús-vér erőteljes karakterek. A darab szerkezete pedig igencsak modern:oda-visszautalások az egyes történelmi korszakokra,nemlineáris történetmondás,bármelyik posztmodern szerző felvállalhatná. 

Kinek ajánljuk a Részeg eső c.színdarabot?Azt gondolom,minimális szintű történelemtudás kell hozzá. A nyelvezet,az egyes jelenetek időbeli egymásutánja bonyolult. Inkább gyakorlott olvasók és színházlátogatók barátkozzanak Darvas József darabjával,semmint amatőröknek. Dehát ezt mindenki maga dönti el. Csak reménykedhetem abban,hogy Darvas József drámája nem tűnik el  nyomtalanul a kultúrtörténet süllyesztőjében. Egy másik korszak,egy másik világ terméke,örök tanulságokkal. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása