Chris Alden:Kína az afrikai kontinensen

 Chris Alden könyvét ajánljuk külpolitikai szakértőknek,újságíróknak éppúgy,mint tórténészeknek,gazdasági szakembereknek,vagy éppen sinológusoknak netán fõldrajzosoknak. Nagyon "egzotikus",Magyarországon ritkán emlegetett témáról szól kitűnően a Kína az afrikai kontinensen c.könyv.

A 2000-es években a kínai gazdaság elképsztő növekedést produkált. Ez a növekedés azzal járt együtt,hogy az egyre gyarapodó tőkének és árumennyiségnek piacot kellett szerezni. Az egyik új piac pedig Afrika lett. 

Chris Alden könyvéből megtudhatjuk,milyen szerepet játszott Kína a szudáni konfliktusban,s hogy igazak-e azok a vádak,melyek szerint Szudán épp a kínai befektetők érdekei miatt szakadt ketté. Áttekintést kapunk arról,hogyan viszonyult Ķína azokhoz a diktátorokhoz,akiket-és ezzel együtt országukat-Európa és Amerika már nemkívánatos üzleti partnernek minősített. Megismerünk sikertörténeteket,olyan eseteket,mikor a kínai tőke megjelenése számottevő fejlődést eredményezett. Chris Alden ebből a szempontból különösen Nigériát emeli ki. De találkozunk olyan esetekkel is,pl. a zambiai bányák ügye,amikor nagyon komoly konfliktus alakult ki a kínai vezetőség és a helyi lakosság közt. Megtudhatjuk azt is,Tanzánia,Angola és Kenya kiskereskedői bírják-e a versenyt a beáramló kínai kiskereskedőkkel. Részletesen szól a könyv arról,hogyan alakult a viszony a Mugave vezette Zimbabwe és az ázsiai óriásország között. A nyugati hatalmak éppen arra hivatkozva támadják a kínai vezetést,hogy nem foglalkozik a befektetések politikai hátterével...

Gyakran vádolják a kínai vállalatokat azzal is,hogy nem fordítanak kellő figyelmet környezetvédelmi szempontokra. Chris Alden ismertet olyan esetet,amikor kínai vállalat afrikai nemzeti park területén vágott fát,de olyat is,amikor az ázsiai befektetők segítették a környezettudatosságra nevelést. Alden könyve tárgyilagosságra törekszik,igazi tudomány. Éppen ezért nem hiányozhat egyetlen,a témában valamelyest is érdekelt szakember olvasmánylistájáról vagy könyvespolcáról sem. 

Publikon Kiadó,2010.Fordította Radics M.Péter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása