Sophie Hannah:A Kingfisher Hill-i gyilkosságok

 Sophie Hannah azt a nem túl könnyű feladatot kapta, hogy írja tovább Agatha Christie hősének, Hercule Poirot belga mesterdetektívnek a történeteit. A Kingfisher Hill-i gyilkosságok című könyv tanúsítja, hogy nagyon jó érzékkel nyúlt a témához, és egy igazán birzongató és szórakoztató történettel gazdagította Hercule Poirot amúgy sem szűkre szabott, zseniálisan megoldott eseteinek a számát. Szokásunkhoz már híven, következzen egy rövid spoiler a könyvről, azután egy-két kérdést adok, melynek megávlaszolásával az Olvasó közel kerül a gyilkosság rejtélyének megoldásához. 
Külön ki kell emelnem Catchpool felügyelőt, Poirot rezonőrét, aki Hastings kapitány szerepét vette át, szerintem jobban megformált alak, mint a derék kapitány volt. 

Akkor kezdődjék a spoiler! Poirot rendkívüli megbízást vállal, ugyanis elveivel ellentétben autóbusszal kell utaznia, mégpedig Londontől igencsak messze, ráadásul hidegben. Magával hívja a mit sem sejtő Cathchpool felügyelőt is, akinek pont annyira van kedve ehhez az utazáshoz, mint az angliai télben való fagyoskodáshoz ( a történet az 1930-as években játszódik, ha még nem mondtam volna). Poirot levelet kap Kingfisher Hill jövendő urától, az egyelőre még rabiátus apja lelki elnyomása alatt nyögő Richard Davenporttól. A házban gyilkosság történt, Richard bátyja, Frank, lezuhant az erkélyről, és Richard manyasszonya, Helena, beismerte a gyilkosságot. Richard azonban nem hiszi, hogy a menyasszonya gyilkos lenne, ezért kéri Poirot segítségét. A belga detektívnek álcáznia kell magát, nem szabad elárulnia, hogy nyomozó. Az idősebb Davenport és amerikai üzlettársa feltalált egy társasjátékot, Poirot-nak - és persze Catchpoool felügyelőnek- úgy kell tennie,mintha eme nagyszerű játék ( a belga detektív szerint igencsak bonyolult, 42 alapszabályból áll) rajongója lenne. A felügyelő pedig üzletembert alakít majd, akit mint befektetés érdekel a játék további sorsa. 
Csakhogy a buszon történik valami. Egy aggódó tekintetű- mondhatjuk úgy is, teljesen depressziós- fiatal lány megy oda a felügyelőhöz,és könnyek között elárulja, hogy megfenyegették: ha a második sor belső ülésére ül, meghal. Poirot eleinte nem veszi komolyan az egészet, de újab különös események más arra késztetik, hogy odafigyeljen a fiatal lány sorsára. Eltűnik az utaslista, a cég beképzelt vezetője teljsen kétségbeesik. Felbukkan egy rendkívül nagyszájú, eléggé unszimpatikus hölgy, aki az Éjféli találozó című könyvbe mered,a könyv címe halálra rémíti a már amúgy is zaklatott fiatal hölgyet. Valahogy az az érzésünk, hogy történni fog valami. Ez be is következik:a zaklatott fiatal hölgy eltűnik, a nagyszájú fiatal hölgy pedig egy véres ruharadabot talál az ülésén. Poirot megállapítja, hogy egy női alsószoknya egy kis darabja. 
Így érkeznek meg Kingfisher Hill-be. Ahol máris vár rájuk néhány furcsaság: nem szabad a házat a mostani nevén nevezni, nem szabad szembeszállni az idős sidney Davenporttal, és halálosan beteg feleséével,az ősz hajú, csontsovány Liviával. A buszon utazó hölgyről kiderül, hogy nem más, mint a Davenport család bajkeverő leánykája, Daisy, aki leleplezi Poirot-ékat, mire hirtelen haragú Sidney kizavarja őket a házból. Csakhogy történik egy igazi gyilkosság, holtan találnak egy nőt a kandalló előtt, fejét piszkavassal verték össze. És egy különös cédulán feliratot hagytak mellette. Spoiler vége. 

Az alapvető, a mű egészén végighúzódó kérdés, az, hogy miért vall be valaki egy olyan gyilkosságot, melyet egészen biztosan nem követett el. És miért megy valaki rögtön feleségül áldozata testvéréhez, és miért egyezik ebbe bele az amúgy konzervatív erkölcsű, igencsak szigorú természetű apa? Különös család ez a Davenport-család, nem könnyű őket megérteni. Mindenesetre Sophie Hannah könyve letehetetlenül izgalmas, jómagam egyszerre olvastam végig, ajánljuk minden krimikedvelőnek. 

Helikon Kiadó, 2022. fordította Wiesenmayer Teodóra 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása