Sophie Hannah: A háromnegyed rejtélye

 Nagyon-nagyon felelősségteljes írói feladatot kapott Sophie Hannah:tovább írni Agatha Christie-nek, a Krimi Királynőjének gyik legzseniálisabb karakterét. Poirot történetei tehát tovább folytatódnak- sophie Hannah ugyanis nagyon jól megoldotta a feladatot. A háromnegyed rejtélye című könyvet akár maga Agatha Chritie is írhatta volna. Ebben a könyvajánlóban, szokásunk szerint, egy rövid spoilert közlünk, de arra kérek minden krimirajongót, ne hagyja ki ezt a könyvet, remekül sikerült. Ajánlom minden krimi-, és Agatha Christie-rajongónak! 

Hercule Poirot rettenetesen fel van háborodva. Valaki ugyanis hamis leveleket küldözget a nevében. Négyen kaptak ilyen levelet: Sylvia Rule, John Mccrodden,Annabell Treadway, Hugo Dockerill. mindegyik levélben ugyanaz az üzenet áll, elképesztően rossz helyesírással: megvádolják a címzettet, hogy megölte Barnabas Pandyt. A négy címzett közül eleinte csak az igen-igen furcsa természetű, moondhatni: kissé depressziós, és nagy kutyarajongó Annabell hiszi el Poirot-nak, hogy nem ő írta a levelet. John Mccrodden apja, a hírhedt jogász, aki számtalan bűnözőt küldött már a siralomházba, felfogadja Poirot, hogy derítsen fényt az igazságra. 
Barnabas Pandy kilencvennégy éves, londoni mércével is gazdag úriember volt, szép nagy, kissé hideg kastályban lakott unokáival és dédunokájával. A rendőrségi jelentés szerint fürdés közben belecsúszött a kádba, és megfulladt. Senkinek sem volt oka kételkedni abban, hogy az öregember halálát baleset okozta. A halála pillanatában négyen tartózkodtak a házban:unokái, Lenore Lavinton és lánya, Ivy, húga, Annabel, valamint a hűséges inas, Kingsbury. Az inas fedezte fel a holttestet, a három hölgy egy szobában tartózkodott, ugyanakkor a két nővér között érezhető bizonyos feszültség. Poirot azt is kideríti, hogy a leveleket a házból köldték el. 
És itt most a spoiler kicsit megszakad, klasszikus krimiről van szó, tessék gondolkodni! .Leírok olyan motívumokat, melyek A háromnegyed rejtélye című könyv olvasóit közelebb viszik a megoldáshoz.

1. Poirot nem talál bizonyítékot arra, hogy Barnabas Pandyt megölték.Ettől még megölhették persze...
2. Kérdés: vajon a tettes küldte a leveleket? Vagy valaki fel akarta hívni Poirot figyelmét az esetre?
3. kérdés: ha már mindenképpen Poirot nevében küldték el a leveleket, miért torzították el az aláírását, miért olyan katasztrofális a levelek helyesírása?
4. Lehetséges, hogy a négy ismert címzetten kívül más is kapott ilyen levelet, csak nem szólt róla?
5. Figyelem: lesz jelentősége annak, hogy Annabel annyira szereti a kutyákat.
6. Érdemes kissé gondolatban elidőzni a cukrász tortájánál. Nem mellesleg: innen származik a cím is. 
7. Halála előtt Barnabas Pandy kibékül a halálos ellenségével, pedig nem kevés pénzről van szó. 
8. Az ügyvéd információi szerint halála előtt Pandy meg akarta változtatni a végrendeletét. Az ügyvéd nem tudja, pontosan hogyan módosította volna az öregúr a dokumentumot, de feltételezhető, hogy az egyik lányt kizárta volna- de ez csak az ügyvéd véleménye
9. Nagyon fontos kérdés: miért ölték meg az inast, Kingsburyt??
10. Lenore Lavington fia, a magatartási zavareokkal küzdő Timothy, bentlakásos iskolában lakik. Valaki az ágya alá csempészi Annabel ruháját. Van ennek jelentősége?
11. Timothy hetekkel azelőtt kapott egy levelet. halottnak hitt apja tudatta vele, hogy ne aggódjon, él. A levél "e" betűi ugyanolyan hibásak, mint a Poirot nevében küldött leveleken.
12. Szerintem nagyon fontos: vajonj miért fogadja fel Poirot John apja? Valóban az igazság kiderítése a célja?

Véleményem szerint aki elkezdi olvasni Sophie Hannah könyvét, és megpróbál választ találni e 12 kérdésre, az igencsak közel kerül a megfejtéshez. 

Helikon,2019.Fordította Merényi Ágnes.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása