Karl May:Az olajkirály

 Karl Mayt elsősorban vadnyugati könyvsorozata, s két nagy hőse nyomán ismerjük. Csakhogy a német kalandregényíró másokkal, más fikciós hősökkel is kitűnő kapcsolatban állt, úgyhogy róluk is írt történeteket. A megjelenésük idején ezek a művek is bestsellerek lettek, csakhát az ezernyi más problémával és olvasnivalóval terhelt utókor valahogy elfeledte őket. Ilyen elfeledett könyv az Olajkirály is, melyről most azonnal közlünk egy spoilert. Hogy így csináljunk kedvet az olvasáshoz...

A történet színhelye a Vadnyugat,annak is az egyik legnyugatibb vége, idő:valamikor a 19.század.Az USA Arizona államában akkoriban még gyenge a közigazgatás, az államot képviselő pár tucat rendőr ( nem is legfelkészültebbek, inkább száműzetésnek tekintik, hogy ide helyezték őket) teljesen esélytelen a fegyveres banditákkal szemben. Aki bajba kerül, errefelé csak magára számíthat. 
Arizona fővárosától néhány kilométerre áll Kelly kocsmája.Az ír férfiú csak a kocsmában érzi jól magát, éjjel-nappal munkahelyén tartózkodik, ez meg is látszik rajta,nem mellesleg kiegészítő tevékenységként, orgazdasággal is foglalkozik. A kocsmával szemben pár száz fős indián falu fekszik, de az indiánok errefelé nem látogatják a kocsmát, különösen a fehér ember kocsmáját. Kelly italmérésének ( nagyon rossz a brandy) forgalma tehát gyenge. Egy nap arra vetődik a szemesek bandája. A szemesek ( a szemesnek áll a világ mondásból eredeztethető a nevük) rengeteget isznak, aztán lopnak ,rabolnak, mindenféle rosszat művelnek. Vezetőjük egy Bluster nevű alak. Sam Hawkins, a körnéken nagyra becsült prémvadász és két barátja összeakad ezzel a rendkívül rosszhírű társasággal. Sam és barátai azt hazudják, hogy csődbe ment szabómesterek, akik itt, a Vadnyugaton próbálnak szerencsét. A szemesek kihívják őket céllövőversenyre. Sam először szándékosan rosszul lő, hogy magasabb tétet nyerhessen ellenfelétől.A versenyt a szemesek végül elveszíti, és bosszút esküsznek. 
Amikor ezek az események zajlanak, éppen arra jár egy népes, Németországból Amerikába kivándorló csapat. Négy ökrük van, szekereik, korabeli mércével igencsak jól vannak felszerelve. A szemesek elhatározzák, hogy kirabolják és megölik őket, még az asszonyokat és gyerekeket is. Sam Hawkins és barátai, a Háromlevelű Lóhere, pedig úgy dönt, megvédi őket. Segítségére lesz egy indián törzsfőnök fia, aki Németországban végzi az erdészeti főiskolát, Ráveszik a karavánt- melynek formális vezetője Julius, a halk szavú, inkább maga orra alá dörmögő kovácsmester, a valódi vezető azonban felesége, Rosalie, nagy szájú, de aranyszívű- és korabeli mércével mérve: gazdag- asszony- szóval ráveszik a kivándorlókat, hogy ne a pusztában, inkább a főváros, Tucson szélén táborozzanak. Sam ismeri az itteni katonai parancsnokot, aki egy lusta, pöffeszkedő figura- de amikor Sam megemlíti neki, hogy elkaphatják a rettegett, a lakosságnak oly sok keservet okozó szemesek bandáját, és övé lehet a dicsőség, akkor rögtön érdekelni kezdi a dolog, és megígéri, hogy megvédi a karavánt. Húsz embert ajánl fel, ígéretét be is tartja. 
Eljön az ominózus éjszaka, Bluster és emberei megtámadják a karavánt. Eddig a spoiler, annyit még elárulok, hogy a könyvben, bár nem főszereplőként, mégiscsak felbukkan Karl May két kedvenc hőse. 

A könyvet nyugodt szívvel ajánlom tizenéves Olvasóknak is, bár hozzáteszem: a Vadnyugat egy kegyetlen világ volt. Azt még hozátenném ehhez a rövid kis könyvajánlóhoz: vannak irodalmárok, akik mindenféle rejtett politikai mozzanatot magyaráznak bele a 19.század nagy bestseller- íróinak ( May, Verne, Cooper) munkáiba. Szerintem az ilyesfajta belemagyarázásoknak nincs alapjuk. Az olajkirály Karl May egy igencsak jól sikerült kalandregénye, se több, se kevesebb. Hazánkban 2009-től jelennek meg Karl May művei új fordításban, ezen sorozatban megjelent Az olajkirály is. Jó olvasást! 

Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 1972. fordította Szinnai Tivadar

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása